Το πρόγραμμα Γέφυρα καθώς και οι αναστολές συμβάσεων συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ασφαλιστικών συμβούλων από όλα τα προγράμματα στήριξης που θέσπισε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου ειδικότερα σε ότι αφορά τα επιδόματα που δόθηκαν για τις αναστολές των συμβάσεων η ζήτηση από την πλευρά των ασφαλιστικών συμβούλων ήταν ιδιαίτερα υψηλή κυρίως στο πρώτο lockdown. Σημαντικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ασφαλιστές και στο δεύτερο lockdown ενώ η πλειονότητα των διαμεσολαβητών με στεγαστικά δάνεια έκαναν χρήση του προγράμματος «Γέφυρα» προκειμένου να διευκολυνθούν στις καταβολές των δόσεων.
Σε ότι αφορά την έκπτωση 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν όσοι ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον στο πρώτο και λιγότερο στο δεύτερο lockdown που επέδειξαν οι ασφαλιστές.
Βέβαια σε ότι αφορά ειδικά αυτό το μέτρο χρήση έκαναν κυρίως τα μικρά πρακτορεία που επιβαρύνονταν τα ίδια με την καταβολή ενοικίου και λιγότερο οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν σαν επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.
Τέλος για τις επιστρεπτέες καταβολές οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τις τρεις πρώτες το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο ενώ για τον 4ο και 5ο κύκλο χρηματοδότησης η συμμετοχή ήταν μεγάλη λόγω του γεγονότος ότι το 50% της ενίσχυσης ήταν μη επιστρεπτέο.
Στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή η ροή των αιτήσεων από όσους ασφαλιστικούς συμβούλους μπόρεσαν να αποδείξουν ότι είχαν μειωμένο εισόδημα ήταν ομαλή, όμως όπως έχει ήδη αναφερθεί πρόβλημα τέθηκε με την 5η Επιστρεπτέα προκαταβολή και το χρόνο που είχε η ασφαλιστική διαμεσολάβηση να πιστοποιήσει τις απώλειες εισοδήματος.
Οι διαμεσολαβητές επίσης σε πολλές περιφέρειες – Αττικής, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοπονήσσου, Β. Αιγαίου και αλλού – εντάχθηκαν και στα προγράμματα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Στην πράξη φάνηκε ότι κατά το πρώτο Lockdown η κινητοποίηση της αγοράς ήταν εντονότερη έναντι του δεύτερου lockdown καθότι πέρυσι τον Απρίλιο ουδείς γνώριζε τι πραγματικά θα συνέβαινε στην αγορά με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση. Έχοντας ωστόσο προηγούμενη εμπειρία στο δεύτερο Lockdown Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση λειτούργησε περισσότερο ψύχραιμα και οργανωμένα, ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες της περιόδου.
Τα νέα μέτρα για την ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση λόγω covid-19