O 30-50% των θανάτων από καρκίνους θα μπορούσε να αποτραπεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω της πρόληψης.
Μέσα από την πρόληψη εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη πρόγνωση, καλύτερη ποιότητα ζωής και να δώσουν τη μάχη με τον καρκίνο έχοντας περισσότερα όπλα.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Όπως αναφέρει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το που κάνει κάθε χρόνο Καμπάνια για τον Καρκίνο είναι ότι βασικό μέσο πρόληψης αποτελούν και οι διαγνωστικές εξετάσεις, που μας χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.
Οι άνθρωποι που πηγαίνουν τακτικά σε γιατρούς και κάνουν βάσει των οδηγιών τους τις εξετάσεις που πρέπει έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις αρνητικές εξελίξεις της νόσου ή ακόμα και να την προλάβουν. Αυτό που λένε λοιπόν οι ειδικοί και τα νούμερα που δυστυχώς είναι αμείλικτα είναι ότι αν δεν προσέχουμε δεν θα έχουμε. Μία λύση εν προκειμένω για να αποφύγουμε την αναμονή και τα αρνητικά του δημοσίου συστήματος υγείας είναι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, που μας δίνουν με ένα χαμηλό ασφάλιστρο πρόσβαση σε γιατρούς και εξετάσεις και σε περίπτωση που νοσήσουμε πρόσβαση άμεσα σε θεραπείες. Αυτό που συνήθως οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς με ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας λένε στους ασφαλιστές τους είναι ότι μέσα στην ατυχία τους αισθάνονται τυχεροί που έχουν την επιλογή του πως και που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην υγεία τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας:
– Προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις. Να έχουμε τακτική ιατρική φροντίδα
– Διατήρηση φυσιολογικού βάρους
– Διακοπή καπνίσματος
– Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
– Εμβολιασμός για τον HPV
– Μειωμένη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Ασφαλιστήρια υγείας και καρκίνος
Τα ασφαλιστήρια υγείας παρουσιάζουν πολλές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις καλύψεις και τη διάρκειά τους. Καλύπτουν μεγάλο φάσμα εξετάσεων και νοσηλειών που σε πολλούς ογκολογικούς ασθενείς ήταν σωτήριοι και τους έδωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής και νοσηλειών ή θεραπειών.
Πρώτη αιτία θανάτου καρκίνος στη χώρα μας
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Έχει παρατηρηθεί ότι η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 καταγράφηκαν 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.
Η λοίμωξη Covid-19 απειλεί δυσανάλογα τις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού οι οποίες έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν προσβληθούν από τον νέο κορωνοιό SARS–CoV-2.