Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχονται πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας δείχνουν τα νούμερα της Eurostat σε έρευνα για το 2020.
Στη χώρα μας 1 στους 10 Έλληνες φτωχοποιείται λόγω των δαπανών υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 9,7% των πολιτών έχουν καταστροφικές για τον προϋπολογισμό τους δαπάνες υγείας. Την ίδια στιγμή περισσότερο από το 1/3 των δαπανών υγείας προέρχεται απευθείας από την τσέπη των πολιτών όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 1/5.
Ειδικότερα το 27% των χρημάτων που πάνε σε υπηρεσίες υγείας προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση, το 31% από την υποχρεωτική ασφάλιση, το 36% απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων και μόλις το 4% από ασφαλιστήρια συμβόλαια. Και εδώ αποτυπώνεται η λάθος αντίληψη που υπάρχει γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση η οποία θα μπορούσε να καλύψει συνδυαστικά με τον κρατικό τομέα τους πολίτες.
Η Ελλάδα σαν χώρα στον τομέα της υγείας στο επίπεδο που αφορά τα χρήματα που καλούνται να καλύψουν απευθείας οι πολίτες είναι στην ίδια μοίρα με τη Βουλγαρία και τη Λετονία.
73% ο μέσος όρος κρατικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη
Η έρευνα της eurostat για το 2020 αφορά σε στοιχεία του 2018. Στην ΕΕ κατά μέσο όρο η χρηματοδότηση από το κράτος έφτασε στο 73%. Στην Ελλάδα έχουμε 27% από το κράτος και 31% από την υποχρεωτική ασφάλιση.
Στη Σουηδία και τη Δανία, οι κυβερνήσεις κάλυψαν περίπου το 85% του συνόλου των δαπανών υγείας. Στο Λουξεμβούργο, την Κροατία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τις Κάτω Χώρες, η υποχρεωτική ασφάλιση χρηματοδότησε περισσότερα από τα τρία τέταρτα.
Η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ όπου λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση ή υποχρεωτικά συστήματα ασφάλισης.
Σε πέντε χώρες της ΕΕ – Κύπρος, Λετονία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα – οι πληρωμές απευθείας από τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο των δαπανών για την υγεία το 2018 (σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 22%)