Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης δημιουργεί ο ΙΣΑ σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε σε συνέδριο ο πρόεδρος του συλλόγου, Γ. Πατούλη.
Στο ταμείο θα υπάρχει πενταμελής επιτροπή η οποία έχει οριστεί από το ΔΣ, και ξεκινά κατ’ αρχήν με πρόγραμμα που αφορά τους ιατρούς- μέλη του, με προοπτική στο μέλλον να μπορούν να ενταχθούν ιατροί και άλλων γεωγραφικών περιοχών από την επικράτεια.
Όπως επισήμανε «στη χώρα μας, το επίπεδο διείσδυσης της συμπληρωματικής ασφάλισης είναι εξαιρετικά χαμηλό, με μόλις το 1,5% περίπου των ήδη συνταξιούχων να καλύπτεται με συνταξιοδοτικές παροχές Ταμείων Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ασφάλισης ενώ το ποσοστό αυτό αντίθετα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία και Ολλανδία, αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων.
O 2ος Πυλώνας, ωστόσο της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα δείχνει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας την τελευταία πενταετία, παρά την παρατεταμένη κρίση και την παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 ιδρύθηκαν πέντε νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.), και έχω την τιμή να σας αναφέρω ότι μεταξύ αυτών που πρωτοπόρησαν, είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών».
Όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης «ο λόγος και η φιλοσοφία μας, για να προβούμε σε αυτή την απόφαση, είναι το γεγονός ότι μετά από τον πολύ βαρύ εργασιακό βίο των γιατρών, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε ένα αντίστοιχα καλό επίπεδο συνταξιοδότησης. Ως ΙΣΑ, πιστεύουμε στον θεσμό, στον λεγόμενο 2ο πυλώνα. Έχουμε ήδη αναθέσει μελέτη για την δημιουργία του Ταμείου, και σ αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τον πολύτιμο, διαχρονικό συνεργάτη, καθηγητή Νίκο Φράγκο.
Θεωρούμε ότι το μέλλον της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης είναι δυσοίωνο, και ότι γι’ αυτό, οφείλουμε ως ιατρικός σύλλογος, να προστατέψουμε τα συμφέροντα του ιατρικού κλάδου και να δώσουμε αξιόπιστες και διαφανείς λύσεις στο μέλλον των συναδέλφων μας.
Έτσι ώστε οι ιατροί – μέλη του επαγγελματικού ταμείου μέσα από τις εισφορές τους, με ανταποδοτικό σύστημα, να έχουν μελλοντικά οφέλη, εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση: αρχικά σε συνταξιοδοτικές παροχές αλλά και σε ασφαλιστικά προγράμματα σε δεύτερη φάση, όπως προγράμματα υγείας, ζωής κλπ.
Μάλιστα προτίθεται ο ΙΣΑ να βοηθήσει ως προς τις υποδομές για την λειτουργία του Ταμείου, να παράσχει στέγη, και ίσως και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε τα χρήματα των συμμετεχόντων να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το πρώτο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης δημιουργήθηκε στην Αμερική για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, πριν από έναν αιώνα, το 1919».