Η εποχή που ζούμε μας έκανε να μεγαλώσουμε απότομα. Ο κόσμος “πάγωσε” για μήνες και η επιστροφή απ’ αυτή την “παράξενη” εποχή δεν θα είναι διόλου εύκολη. Τα παιδιά μεγάλωσαν απότομα και οι μεγάλοι έχασαν το τελευταίο ψήγμα παιδικότητας που τους είχε απομείνει. Από τους “τρελούς” ρυθμούς σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και έπειτα, πάλι από την αρχή.
Οι μεγάλοι σταμάτησαν να γελάνε, να ζουν το κάθε λεπτό της καθημερινότητας, να κάνουν όνειρα. Και με πολλές εξηγήσεις και σκέψεις. Μπορούμε αυτό να το αλλάξουμε; Έχουμε τη δύναμη;
Ακόμα πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά. Αναγκάστηκαν να ξεχάσουν αυτά που μέχρι τώρα παλεύαμε να τους διδάξουμε: να μοιράζονται, να παίζουν μαζί, να κάνουν μια αγκαλιά τον παππού και τη γιαγιά, να πλησιάζουν τους φίλους που έχουν ανάγκη. Και χωρίς λογική εξήγηση για τα ίδια.
Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορέσουμε να δούμε και κάτι θετικό μέσα σε όλο αυτό το χάος. Παρά το γεγονός ότι θρηνήσαμε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις στάχτες μπορούν να αναδυθούν συναισθήματα, που μέχρι τώρα αγνοούσαμε: ευγνωμοσύνη, προσδοκία, μια ανάγκη να πούμε “σ’ αγαπώ”, “μου λείπεις”!
Φτιάξτε έναν παιδότοπο μέσα στο σπίτι
Τα παιδιά χρειάζονται τον δικό τους ασφαλή χώρο για να παίξουν και να περάσουν καλά. Το “ακατάστατο παιχνίδι” είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες. Προσαρμόστε λοιπόν κάποιο δωμάτιο, όπου θα μπορούν να κάνουν έναν μικρό χαμό μέσα στην ημέρα τους, ενώ πριν πέσουν για ύπνο θα είναι τα ίδια υπεύθυνα για την τακτοποίησή του. Αφήστε τα εκεί να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν.
Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, αλλάζοντας πού και πού την καθημερινότητά τους
Χαλαρώστε στον καναπέ σας με κουβέρτες και ποπκόρν και βάλτε μια ταινία που αρέσει σε όλη την οικογένεια. Μπορείτε να αποκαλέσετε τη βραδιά αυτή “βραδιά cinema” και να την καθιερώσετε 1 φορά την εβδομάδα.
Ορίστε μια “Ανάποδη Μέρα”
Μία φορά τον μήνα, ορίστε την ημέρα που θα γίνουν όλα ανάποδα, αλλάζοντας έτσι τη σειρά με την οποία συνηθίζετε να κάνετε κάποια πράγματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, πρώτα να φάτε το γλυκό και μετά το φαγητό. Τη συγκεκριμένη ημέρα, θα μπορούσατε να αλλάξετε και τους ρόλους σας. Να γίνετε εσείς τα παιδιά και τα παιδιά οι γονείς, που θα είναι υπεύθυνοι για εσάς, από τα ρούχα και το φαγητό, μέχρι το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας μέσα στο σπίτι.
Ας βγούμε έστω και για λίγο από τη σκέψη της άσχημης καθημερινότητας, ας κάνουμε μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα ή το βουνό, να αναπνεύσουμε τον καθαρό αέρα που τόσο έχουμε στερηθεί. Ας πάρουμε τα παιδιά μας να κάνουμε μια βόλτα με το ποδήλατο. Ας τρέξουμε και ας γελάσουμε μαζί τους. Έτσι θα νιώσουμε κι εμείς παιδιά. Θα δούμε αυτή τη ζωντάνια να γεμίζει το είναι μας. Θα μπορέσουμε να δούμε μέσα από τα μάτια τους. Ας τα αφήσουμε να μας διδάξουν κάτι και αυτά. Ας σταματήσουμε να τρέχουμε για δουλειές που ποτέ δε θα τελειώσουν και ας φάμε όλοι μαζί στο μεσημεριανό τραπέζι. Ας ακούσουμε μουσική, ας χορέψουμε, ας βάλουμε προτεραιότητες.
Το μεγαλύτερο πράγμα που μας δίδαξε η πανδημία, είναι ότι η ζωή είναι για να τη… ζούμε.
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το Blog της Eurolife FFH και έχει γραφτεί από την Α. Τσεκούρα, Ψυχολόγο-MSc in Special Education (Inclusion and Disability Studies)-UCL-London Uni και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού ‘Νοημάθηση’ και του Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης ‘My Little Academy’.