Τη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού που θα έχει υπό την ευθύνη του την ομαλή αναστολή λειτουργίας προβληματικών ασφαλιστικών εταιρειών εξετάζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στον ασφαλιστικό κλάδο.
του Πλάτωνα Τσούλου
Πρόκειται για πρόταση η οποία θα έλθει να συμπληρώσει την κοινοτική νομοθεσία περί αναθεώρησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2025.
Ήδη σε αυτή τη φάση η Κομισιόν μελετά το νομοθετικό πλαίσιο περί της Φερεγγυότητας ΙΙ, προκειμένου να καταγράψει τις επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά από τα επιτόκια επενδύσεων, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
Παράγοντες της Κομισιόν σημειώνουν ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν διαθέτει ένα πλαίσιο εκκαθάρισης και ανάκαμψης ανάλογο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, το οποίο να επιτρέπει στις ρυθμιστικές αρχές να παρεμβαίνουν για το κλείσιμο ενός ασφαλιστικού ομίλου, δίχως να αποσταθεροποιείται το ασφαλιστικό οικοδόμημα και να πλήττεται η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.
Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι το προς διαμόρφωση πλαίσιο θα μπορούσε να συνδυαστεί και από νομοθετικές παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την εναρμόνιση των κατά τόπους μηχανισμών εγγύησης των ασφαλιστικών προϊόντων.
Στελέχη της Κομισιόν τονίζουν ότι, η Φερεγγυότητα ΙΙ αποδείχθηκε αποτελεσματική στην εφαρμογή της μέχρι σήμερα, όπως και κατά την πανδημική κρίση, ωστόσο δέχονται ότι θα μπορούσαν να προωθηθούν θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετούνται σε τίτλους και επενδυτικά σχήματα που θα βοηθούσαν την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα από τις συνέπειες του Covid-9.
Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν ήδη μελετά τη θέσπιση ενός «πράσινου» κριτηρίου ή τη θεσμοθέτηση χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον τοποθετούν κεφάλαιά τους σε projects ή τίτλους φιλικούς προς το περιβάλλον.