Μέσα από τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που θα εκδοθούν προς εφαρμογή του νόμου για την κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις μετά από φυσικές καταστροφές, αναμένουν να δουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά στον κλάδο ασφάλισης περιουσίας.
του Πλάτωνα Τσούλου
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 21 Απριλίου και με την εφαρμογή του η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να οργανώσει το κράτος θεσμοθετώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, προϋποθέσεις και πρωτόκολλα για τη συνδρομή του στις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές. Αυτό θα συμβεί μέσα από τη δημιουργία του ταμείου αρωγής για το οποίο ο νόμος προβλέπει πώς θα δημιουργηθεί και πώς θα λειτουργήσει.
Το καθεστώς ενεργοποίησης του ταμείου όπως και ο βαθμός εμπλοκής του κράτους στις αποζημιώσεις θα φανούν μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο υπουργικές αποφάσεις.
Κρισιμότερη παράμετρος θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο προωθούμενες διατάξεις θα συνδυάσουν την κρατική στήριξη με τις ιδιωτικές καλύψεις. Και αυτό διότι από μία πρώτη “ανάγνωση” διαφαίνεται ότι το νέο σύστημα πώς όχι απλά δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά ενδεχομένως να το επιτείνει.
Ειδικότερα, παράγοντας της αγοράς σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μέσα από το νέο καθεστώς η κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι “όσο μεγαλύτερες ασφαλιστικές καλύψεις έχεις τόσο μικρότερη κρατική αρωγή θα απολαύσεις”, ενώ παγκοσμίως τη πολιτική που ακολουθείται είναι ακριβώς ανάποδη.
ΕΑΕΕ: Ανεπαρκής και απογοητευτική η λύση της πολιτείας για τις φυσικές καταστροφές