Τα χαρτιά του για την ταχύτερη απονομή συντάξεων άνοιξε, μεταξύ άλλων, ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Epsilon7.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “η κατάσταση στον Ε.Φ.Κ.Α. είναι πολύ δύσκολη. Όταν επισκέφθηκα ένα υποκατάστηµα του οργανισµού πριν λίγες εβδοµάδες το διαπίστωσα µε τα ίδια µου τα µάτια. Ήταν εµφανείς οι γραφειοκρατικές κληρονοµιές του παλιού Ι.Κ.Α. και του παλιού Τ.Ε.Β.Ε. που έγιναν χειρότερες µε τη φύρδην µίγδην συγχώνευση τους στον Ε.Φ.Κ.Α. από το ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Από την άλλη µεριά διαπίστωσα τις προσπάθειες της Διοίκησης εδώ και ενάµιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση, αλλά και τον αγώνα των ίδιων των υπαλλήλων του οργανισµού.
Και έχει υπάρξει πρόοδος: Οι συντάξεις που δόθηκαν το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες από το 2019, ενώ ξεκίνησε τµηµατικά και η απονοµή συντάξεων ψηφιακά. Αλλά, κακά τα ψέµατα, όπως σηµείωσα, το πρόβληµα είναι πολύ µεγάλο. Και το βασικό ρόλο έπαιξε η συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016.
Αυτό διαπιστώνεται πολύ εύκολα αν θυµηθεί κανείς ποια ήταν η κατάσταση µε τις συντάξεις πριν τη συγχώνευση. Ποια είναι αυτή; Ότι δεν υπήρχαν τόσα προβλήµατα γρήγορης απονοµής των συντάξεων το 2000, το 2005, το 2010, ακόµα και το 2015. Δεν λέει κανείς ότι τα πράγµατα ήταν τέλεια. Αλλά το ζήτηµα προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Με αποτέλεσµα η κυβέρνησή µας να κληρονοµήσει 1.059.000 εκκρεµείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Πέραν αυτών, υπάρχουν και τα δοµικά προβλήµατα του Ε.Φ.Κ.Α., π.χ. οι πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης στους µισθωτούς. Αν προσθέσει κανείς και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδηµία, αντιλαµβάνεστε ότι πρέπει να γίνει µια πολύ µεγάλη προσπάθεια”.
Ο ίδιος τόνισε πως “έχουµε βάλει σε εφαρµογή ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πατάει πάνω στην προσπάθεια που έκανε η προηγούµενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας: Αναφέροµαι στις µονιµοποιήσεις 150 περίπου συµβασιούχων που δούλευαν για πολλά χρόνια στον οργανισµό και έγιναν πριν έρθω εγώ στο Υπουργείο. Τα κίνητρα επίσης στους εργαζόµενους του Ε.Φ.Κ.Α. όταν εκδίδουν περισσότερες συντάξεις.
Αλλά και τη δροµολόγηση άλλων 180 προσλήψεων µέσω Α.Σ.Ε.Π. Τι προσθέτουµε λοιπόν εµείς; Την εγκατάσταση τις επόµενες µέρες 1.700 σύγχρονων υπολογιστών οι οποίοι θα βοηθήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους γρηγορότερα και ευκολότερα. Την πρόσληψη 100 ακόµα νέων συµβασιούχων οικονοµολόγων και άλλων τόσων συνταξιούχων του Ε.Φ.Κ.Α., πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων, µε σύµβαση έργου πληρωµή σύνταξη που εκδίδουν.
Την καταβολή των προκαταβολών «εθνικών συντάξεων» και των αναδροµικών τους (αναδροµικά ετών σε ορισµένες περιπτώσεις!), για τις οποίες η διαδικασία αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και θα καταβληθούν πριν το Πάσχα. Τέλος, τη χρήση των υπηρεσιών πιστοποιηµένων δικηγόρων και λογιστών- µε σχετική ρύθµιση που φέραµε στη Βουλή- οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν και περάσουν από σχετικά σεµινάρια, θα µπορούν και αυτοί να εκδίδουν διάφορες πράξεις, µεταξύ των οποίων θα είναι και σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Είναι µία µέθοδος που ακολουθείται στις πολεοδοµίες µε µηχανικούς, στις εφορίες µε λογιστές και την υιοθετούµε και εδώ. Σε αυτά επικεντρώνουµε τώρα την προσπάθειά µας. Στόχος µας είναι να βάλουµε την κατάσταση µε τις εκκρεµείς συντάξεις σε µία σειρά.
Ενώ, σε δεύτερη φάση θα ξεδιπλώσουµε το σχέδιο ανασύνταξης του Ε.Φ.Κ.Α.. Ώστε, να λειτουργήσει µε σύγχρονα και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ώστε να φύγουµε από την εποχή στοιβαγµένων συνταξιοδοτικών αιτηµάτων και να πάµε στην εποχή της ψηφιακής απονοµής συντάξεων”.