Εσείς γνωρίζετε ότι, αν και το 100% του πληθυσμού έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν περίπου το 61% των συνολικών δαπανών υγείας;
Της Θάλειας Αγγελίδη, Head of Marketing and Communications, MetLife Greece
Παράλληλα, η κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 66% στην Ελλάδα -ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 88% στον ΟΟΣΑ-, για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη 62% και για φαρμακευτική φροντίδα 54%. Αυτά τα στοιχεία πρακτικά σημαίνουν ότι το υπόλοιπο 39% των δαπανών υγείας καλύπτεται κατά 35%από την τσέπη των ασφαλισμένων και μόλις το υπόλοιπο 4% από την ιδιωτική ασφάλιση.
Από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιατρικές εργασίες, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη-έναντι 9% στις χώρες του ΟΟΣΑ- και το 37% σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα. Στην Ελλάδα, επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη (εκτός νοσοκομείου) είναι υψηλότερη, απ’ ότι στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, με το 46% της δαπάνης να καλύπτεται από τους πολίτες, έναντι 16% στη Γερμανία και 13% στη Γαλλία.
Σε μία όμως χώρα η οποία δέχτηκε το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία της, μετά από μία δεκαετία ύφεσης, με τις επιχειρήσεις να δοκιμάζονται ξανά και την ανεργία να απειλεί εκ νέου τα νοικοκυριά, πόσο μπορούν οι πολίτες να σηκώσουν αυτό το πρόσθετο βάρος; Υπάρχει τρόπος να θωρακιστούμε οικονομικά στην περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο;
Η ιδιωτική ασφάλιση απέδειξε το τελευταίο διάστημα την ανθεκτικότητά της, συγκριτικά με άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό κόστος της περίθαλψης του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 2019, η ασφαλιστική αγορά κατέβαλε στους ασφαλισμένους της αποζημιώσεις ύψους περίπου 2 δις, ενώ κατάφερε να αποσυμφορίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε δέχεται μεγάλες πιέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να εξυπηρετήσει χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι επέλεξαν να μην επιβαρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά ταυτόχρονα και να μην ταλαιπωρηθούν και οι ίδιοι, περιμένοντας μεγάλο χρονικό διάστημα να εξυπηρετηθούν.
Το μεγάλο πλεονέκτημα που μας εξασφαλίζει ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας, είναι ότι μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε απρόβλεπτα περιστατικά της ζωής μας, με το μικρότερο δυνατό κόστος, και μάλιστα μικρότερο κατά πολύ από αυτά που καλούμαστε να δαπανήσουμε, στηριζόμενοι αποκλειστικά στη δημόσια ασφάλισή μας. Και αυτό γιατί η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να συμπληρώσει τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης, προσφέροντας στους ασφαλισμένους μία ολοκληρωμένη προστασία και δίνοντάς τους πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ποιοτικά και εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες φροντίδας της υγείας.
Τα προγράμματα υγείας που προσφέρουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα ABC Health Care της МеtLife, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε θέματα με την υγεία μας, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, παρέχοντάς μας ένα πολύτιμο κεφάλαιο τη στιγμή που το έχουμε ανάγκη, εμείς ή η οικογένειά μας.
Ένα επιπλέον όμως πλεονέκτημα της MetLife είναι ότι, εκτός από το νοσοκομειακό της πρόγραμμα, όλα τα προγράμματα υγείας της, παρέχουν χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, πρόσβαση σε μοναδικά προνόμια και δωρεάν παροχές που αναβαθμίζονται συνεχώς, στο πλαίσιο του Advanced Benefit Club: ενός δυναμικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα,, καθώς και πάνω από 2.000 ιατρούς σε όλη την επικράτεια.
Μερικά από τα προνόμια που αποκτούν αυτόματα οι ασφαλισμένοι που είναι μέλη του δικτύου ΑΒC είναι, μεταξύ άλλων: δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, απευθείας πληρωμή σε επιλεγμένα νοσοκομεία, σε περίπτωση νοσηλείας, έκπτωση στη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας, ειδικές προσυμφωνημένες τιμές για πακέτα check-up και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και για ιατρικές επισκέψεις στο συνεργαζόμενο δίκτυο ιατρών.
Βλέπουμε επομένως ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί καθόλου πια μία “πολυτέλεια” για λίγους, αλλά μία λύση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολλών, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα στα μέτρα μας, ανάλογα με τις πραγματικές μας ανάγκες και τις οικονομικές μας δυνατότητες. Είναι μία λύση προσιτή και πολύτιμη, γιατί μας θωρακίζει οικονομικά και μας δημιουργεί το “δίχτυ ασφαλείας” που χρειαζόμαστε στην εποχή αβεβαιότητας που διανύουμε.
*Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε άρθρο για την υγεία στην Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στο τακτικό δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020.