Σε ένα νέο μοντέλο εργασίας, το “tribes for business”, έχει μεταβεί η Interamerican, η οποία πέρασε από την παραδοσιακά ιεραρχημένη οργάνωση σε έναν agile οργανισμό, που της δίνει τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος.
(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Ασφαλιστικό Marketing Ιουνίου, Τεύχος 87)
Πρόκειται για ένα σύστημα εργασίας το οποίο στηρίζεται σε ολιγομελείς ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές ικανότητες, οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα εγχείρημα έχοντας μεγαλύτερη ευθύνη και ευελιξία από ότι σε μία εταιρεία που ακολουθεί το κλασικό μοντέλο διοίκησης. «Ιθύνων νους» στην αλλαγή αυτή, που συντελείται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, Γιάννης Καντώρος.
Ο Επικεφαλής του οργανισμού προσβλέπει σε μία νέα μορφή οργάνωσης, που θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους μέσα από πιο δημοκρατικές διαδικασίες και θα τους δώσει κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας. Ο κ. Καντώρος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της INTERAMERICAN τον Μάιο του 2021, αλλά και σε παρουσιάσεις στο πρόσφατο Delphi Economic Forum και στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πριν λίγους μήνες, έχει εξηγήσει τι σημαίνει στην πράξη η οργάνωση σε “tribes” και ποια είναι τα οφέλη που απορρέουν για τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας: «Βασική αιτία για τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου εργασίας ήταν η επίδραση που έχει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση στη ζωή μας.
Η λειτουργία της INTERAMERICAN, όπως και των περισσότερων εταιρειών, ήταν δομημένη σε ένα μηχανιστικό και γραφειοκρατικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούσε με ένα παραδοσιακό πιο δύσκαμπτο μοντέλο με πολλά επίπεδα διοίκησης. Πλέον όμως, δεν χρειάζονται μηχανές αλλά οργανισμοί οι οποίοι θα είναι ευέλικτοι και θα μπορούν να προσαρμοστούν ταχύτατα στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να το επιτύχουν τα παραδοσιακά μοντέλα οργάνωσης. Ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή ο οποίος πλέον αλληλοεπιδρά σε μεγάλο βαθμό με τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες. Σε μία οικονομία που ψηφιοποιείται, οι επιχειρήσεις θέλουν μια πιο απλή και πιο οριζόντια δομή».
Η οργάνωση σε tribes
«H οργάνωση γύρω από tribes και μέσα στα tribes, σε squads ή σε άλλου είδους ομάδες, απαιτεί πολύ λιγότερη ιεραρχία, θέλει πολύ λιγότερο συντονισμό σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα. Οι εργαζόμενοι προχωρούν τα πράγματα, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όχι μόνο στις αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει, αλλά και αποδεχόμενοι τις συνέπειες για τα αποτελέσματα των επιλογών και πράξεών τους. Είναι, δηλαδή, περισσότερο υπεύθυνοι για την επιχειρηματική πορεία. Προφανώς, χρειάζεται χρόνος ώστε να γίνει η αλλαγή από το ένα μοντέλο στο άλλο. Τα οργανογράμματα αλλάζουν εύκολα, αλλά οι συνήθειες –ιδιαίτερα αν ακολουθούνται επί σειρά ετών– αργούν πολύ περισσότερο να αλλάξουν μέσα σε έναν οργανισμό» έχει πει o κ. Καντώρος. Η οργάνωση μιας εταιρείας γύρω από tribes είναι καλύτερη από το παραδοσιακό μοντέλο. Όσο το περιβάλλον γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακό, όλο και περισσότερο πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο, η παραδοσιακή ιεραρχία αργεί πάρα πολύ να αντιληφθεί τι συμβαίνει έξω από την εταιρεία. «Και είναι λογικό ότι πολλά στελέχη σε διοικητικά σιλό για να καταθέσουν την άποψή τους σε διαδοχικές εγκρίσεις για μία απλή απόφαση θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο από μία ομάδα η οποία είναι οργανωμένη χωρίς ιεραρχία και έχει και όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να αποφασίσει. Έχουμε, επομένως, καλύτερη κατανόηση των αναγκών και ταχύτερη αντίδραση στις ανάγκες των πελατών. Αυτό σημαίνει η οργάνωση σε tribes. Μειώνει το χρόνο και μειώνει τα έξοδα. Είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνό να κάνεις πολλές δοκιμές στο πλαίσιο ενός tribe από το να υλοποιείς μεγάλα projects τα οποία μετά από 1-2 χρόνια μπορεί να αποτύχουν. Η οργάνωση αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που όλοι μας καλούμαστε να επιχειρήσουμε.»
«Οι φυλές» φέρνουν την εταιρεία πιο κοντά στον πελάτη
Μέσα από τα tribes υπάρχει καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών, επισημαίνει ο κ. Καντώρος. «Στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, ταχύτερη αντίδραση σημαίνει πράγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί σε σύντομο χρόνο να δοκιμαστούν πολλές φορές διαφορετικά “ ότι δουλεύουν στην πράξη. Αυτή η διαδικασία είναι σχεδόν αδύνατη με μια παραδοσιακή δομή. Τα tribes, ουσιαστικά μας φέρνουν πιο κοντά στον πελάτη, μειώνοντας χρόνο και έξοδα.» Η επιτυχία έρχεται μέσα από την αποτυχία και τον πειραματισμό σε νέες ιδέες. Η αποτυχία είναι μέρος του συστήματος, εξηγεί ο κ. Καντώρος, αλλά στη λογική του “fail faster”, του να αντιληφθεί κανείς γρήγορα ότι αυτό που δοκιμάζει δεν είναι αποδοτικό και να περάσει σε κάτι που θα επιτύχει…