Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν.
H έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC, GIEC), που παρουσιάσθηκε πρόσφατα καταδεικνύει ότι είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα, που έχει και την ευθύνη για τις κλιματικές διαταραχές, να μειώσει δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνον έτσι θα περιοριστούν οι καταστροφές.
Της Σοφίας Εμμανουήλ
Το θέμα έρχεται εμφατικά στην επικαιρότητα σε μια περίοδο που πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τις εκτεταμένες πυρκαγιές, πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο Antony Blinken, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε σχετικά ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί την υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων για το κλίμα και απαιτείται από τους παγκόσμιους ηγέτες, τον ιδιωτικό τομέα και τα άτομα να δράσουν κατεπειγόντως από κοινού και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και το μέλλον μας στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και στο μέλλον. Ο κ. Blinken τόνισε τη σημασία που έχει όλες οι χώρες και κυρίως οι μεγάλες οικονομίες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη διάρκεια αυτής της κρίσιμης δεκαετίας των χρόνων του 2020 για να βάλουν τον κόσμο σε μια πορεία που να καθιστά εφικτό το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου.
Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί σε μια μείωση κατά 50-52% το 2030 σε σχέση με το 2005 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Joe Biden επέστρεψε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία o Donald Trump είχε αποσυρθεί.
Στο πλαίσιο της έκθεσης της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα, την ανάγκη δράσης υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν είναι πολύ αργά για να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη απορρύθμιση της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να υπάρξουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε δε στην επικείμενη διάσκεψη για το κλίμα COP26 και στην πίεση του χρόνου για αποφασιστική δράση.
Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με δηλώσεις αξιωματούχων σε συνέχεια των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Επίσης, αυστηρή προειδοποίηση εκ μέρους των επιστημόνων χαρακτήρισε την έκθεση η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα.
Διαβάστε περισσότερα στο csrindex.gr