Στην παροχή κινήτρων για την ασφάλιση της περιουσίας των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο.
Όπως εξήγησε καμία φυσική καταστροφή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εξ’ ολοκλήρου από ένα κράτος. “Πρέπει η ασφάλιση περιουσίας έναντι καταστροφών- που συζητιέται 10 χρόνια- κάποια στιγμή να γίνει υποχρεωτική είτε μέσω του κράτους είτε μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών. Ακόμα και στη Τουρκία υπάρχει μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές”.
Υπολογίζεται ότι από τις τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια έχουν καεί πάνω από 1.300 σπίτια και από αυτά τα 300-350 έχουν ολοκληρωτικά καεί. “Πολλά από τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά στην Αττική επειδή συνδέονται με δάνεια θα αποζημιωθούν” πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ωστόσο στις άλλες περιπτώσεις “δεν μπορεί το κρατικό βοήθημα να υποκαταστήσει την τεράστια ζημιά που έγινε”.
Απαντώντας σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι “το ζήτημα είναι να υπάρξουν φοροαπαλλαγές, καθώς αν ήταν ασφαλισμένες οι περιουσίες πέρα από την αποζημίωση του κράτους έως 150.000 ευρώ, που αφορά σκελετούς κατοικιών, θα αποζημιώνονταν και μέσω των προγραμμάτων τους οι πολίτες. Γίνεται μία συζήτηση που αφορά τη γενικότερη ύπαρξη κινήτρων και στην περιουσία και την υγεία, ώστε να κατανέμεται το ρίσκο στην ασφαλιστική αγορά και το κράτος που όσο και να θέλει να βοηθήσει δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζημιάς”.