Υποχρεωτικά με rapid test που θα διενεργείται μόνο σε ιδιωτικές δομές και με έξοδα του εργαζομένου θα προσέρχονται από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στα γραφεία τους.
Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Όπως ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας, υπουργός Υγείας θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που δεν έχουν προβει σε εμβολιασμό να κάνουν με 10 ευρώ το εβδομαδιαίο απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο.
Το αποτέλεσμα του τεστ θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή Covid-free από τον εργοδότη.
Υποχρεωτική παραμένει σε όλους τους κλειστούς χώρους η χρήση της μάσκας και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας για το προσωπικό.
Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για “πανδημία ανεμβολίαστων” και επισήμανε ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 6 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ απαιτούνται ακόμα 1 εκατ. εμβολιασμοί για να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας.
Αναμένεται η σχετική ΚΥΑ, ωστόσο με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και το άρθρο 6 της Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021:
1. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο/η με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός/η είτε α) δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είτε β) έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19
2. Σε περίπτωση που εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του/ης για τον λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης εργαζόμενου/ης.
3. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκπλήρωσής τους (άρθρα 2, 4 και 5 και στις παρ. 1 και 2 )
Επιβολή κυρώσεων:
α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας μην έχοντας δηλώσει το αποτελέσμα ή με θετικό αποτέλεσμα και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.