Η απαραίτητη χρήση μάσκας προστασίας λόγω της πανδημίας covid μας έχει συστήσει μια νέα μορφή ακμής, που ονομάστηκε διεθνώς «MASKNE» και προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων mask (μάσκα) και acne (ακμή).
Γράφει η Μπιζάνη Άννα, Δερματολόγος, Υπεύθυνη Δερματολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Γενική Κλινική
Παρουσιάζεται στα σημεία του προσώπου όπου εφαρμόζει η μάσκα δηλαδή στο πηγούνι, στα μάγουλα, στο στόμα και γύρω από τη μύτη.
Η τριβή της μάσκας στο πρόσωπο και ο μη επαρκής αερισμός προκαλεί εφίδρωση και αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λιπαρότητα στην περιοχή, να φράζουν οι πόροι του δέρματος και να εμφανίζονται στην επιδερμίδα ερεθισμοί (σπυράκια, ερυθρότητα, ξηρότητα, αφυδάτωση, στίγματα). Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να διατηρήσουμε το δέρμα του προσώπου μας υγιές.
Χρήσιμες οδηγίες για την μείωση ή την αποφυγή της maskne
Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία μας δίνει χρήσιμες οδηγίες:
- Εάν χρησιμοποιούμε μάσκα μίας χρήσης επιλέγουμε να εφαρμόζουμε σωστά στο πρόσωπο μας και την αλλάζουμε συχνά.
- Εάν επιλέγουμε υφασμάτινες φροντίζουμε για το καθημερινό πλύσιμο της καθώς και την κατάλληλη ποιότητα υλικού (πχ βαμβάκι, μετάξι). Αποφεύγουμε τις πολυεστερικές – συνθετικές μάσκες.
- Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας όταν φοράμε μάσκα.
- Ζητάμε από τον δερματολόγο μας συμβουλές για την επιλογή κατάλληλων δερμοκαλλυντικών (π.χ. σαπούνι, ενυδατική κρέμα, αντιηλιακά) ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος μας.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου maskne και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας ειδικός είναι ο δερματολόγος.
Πηγή: iaso.gr/blog