Οι συστημικοί κίνδυνοι, όπως η πανδημία του covid-19, οδηγούν σε μεγάλες απώλειες τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα.
Μόνο με τη συνέργια της πολιτείας, των νομοθετών και της ασφαλιστικής βιομηχανίας θα καταστεί εφικτό στο μέλλον να διαχειριστούμε αποτελεσματικά κινδύνους που επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό την οικονομία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της φετινής συζήτησης στην ετήσια ασφαλιστική συνάντηση στην Ύδρα, στην οποία μίλησαν ο Thilo Herrmannsdörfer, Market Head P&C Greece, Cyprus, Malta, Turkey στη Swiss Re, ο Olav Jones, Deputy Director General & Director Economics and Finance στην Insurance Europe και ο Andreas Voßberg, Senior Underwriter, Central, Eastern & Southern Europe στη Munich Re και τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Α. Σαρρηγεωργίου.
“Η πανδημία έχει κοστίσει περίπου 12 τρις δολάρια στον κόσμο. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καλύψει τις απώλειες από τέτοιου μεγέθους γεγονότα” εξήγησε ο Andreas Voßberg επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος της πανδημίας δεν είναι ασφαλίσιμος, καθώς το ασφάλιστρο θα ήταν αποτρεπτικό για τους καταναλωτές”.
Για ασφαλιστικές “κοινότητες αλληλεγγύης” μίλησε Thilo Herrmannsdörfer , αναφέροντας ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η πρόληψη και ο μετριασμός του κινδύνου, “πρέπει” όπως είπε “να κάνουμε διάλογο με τις κυβερνήσεις για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προστατεύονται μέσα από τη συνεργασία”. Μίλησε για το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου υπάρχουν ασφαλιστικές κοινότητες ανά περιοχές για την κάλυψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Τουρκία με την υποχρεωτικότητα στην α ασφάλιση κατοικίας. Στη Βρετανία έχουμε pools για την ασφαλιστική κάλυψη των πλημμυρών”.
Από την πλευρά του ο Olav Jones, είπε ότι “μέσα από την εκπαίδευση θα μπορέσον οι πολίτες να ατιληφθούν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να συλλέξει δεδομένα για κινδύνους που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ασφαλιστική αγορά. Η τεχνολογία φέρνει πολλές ευκαιρίες στον κλάδο και μας βοηθά να επικοινωνήσουμε καλύτερα στον κόσμο την φύση της εργασίας μας”.