Ο ρόλος που διαδραματίζει η ιδιωτική ασφάλιση στην κοινωνική ευημερία της χώρας μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων και της απορρόφησης κινδύνων που, χωρίς τη συμμετοχή της, θα επιβάρυναν εξ ολοκλήρου τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το άρθρο της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αναδημοσίευση από τον “Οδηγό Ασφάλισης” που εκδόθηκε από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε συνεργασία με το Ασφαλιστικό Marketing
Στο σκέλος της παροχής προσωπικών συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, ο ασφαλιστικός κλάδος, λειτουργώντας συμπληρωματικά της κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρέχει πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με την εφαρμογή δε, από τον Μάρτιο 2022, του Κανονισμού για τα Πανευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΡΕΡΡ), δίνεται μια επιπλέον δυνατότητα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναλάβουν έναν νέο ρόλο εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η ασφάλιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των καταστροφικών κινδύνων (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) παρουσιάζει περιθώρια ανάπτυξης, λόγω και της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές της χώρας, με περισσότερα από 20 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων υπό διαχείριση. Υπ’ αυτήν την ιδιότητά του έχει δεσμευθεί να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ατζέντα για την κλιματική αλλαγή, μέσω της ανακατεύθυνσης των επενδύσεών του σε βιώσιμες επενδύσεις.
Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής είναι σημαντικός και στο νέο ψηφιακό τοπίο, ενθαρρύνοντας τον υγιή ανταγωνισμό και προστατεύοντας τους καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει στη διάθεση της ασφαλιστικής αγοράς τον Κόμβο Καινοτομίας (Fintech Innovation Hub) και το Προστατευόμενο Κανονιστικό Περιβάλλον (Regulatory Sandbox), ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καινοτόμων και υλοποιήσιμων ασφαλιστικών προϊόντων.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας και λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Solvency II Directive) και των δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων (Insurance Distribution Directive), με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ωρίμανση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.