Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α) & της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, όσοι εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού θα μπορούν να απαιτήσουν αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την εταιρεία λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Μια άποψη που βρίσκει σύμφωνο και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως πέραν των πολιτικών ευθυνών και των ευθυνών που φέρουν οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ποινικές και αστικές ευθύνες που αναλογούν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ συμπλήρωσε πως αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικήσουν τις αστικές αποζημιώσεις, ειδικά εφόσον είχε κινδυνέψει και η υγεία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ID η Αττική Οδός είναι ασφαλισμένη στην Αυστραλιανή Ασφαλιστική εταιρεία QBE με το Fronting στη χώρα μας να το έχει αναλάβει η Εθνική Ασφαλιστική.
Το ερώτημα που δημιουργείτε τώρα είναι αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει συμπεριληφθεί ή εξαιρεθεί ο ειδικός όρος «λάθη & παραλείψεις» που καλύπτει την εταιρεία από το συγκεκριμένο γεγονός. Επίσης καταλυτικός παράγοντας σε περίπτωση που υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος στο συμβόλαιο είναι αν έχει συμφωνηθεί «απαλλαγή » μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.
Σε περίπτωση που ο όρος έχει εξαιρεθεί τότε η Ασφαλιστική εταιρεία δεν δεσμεύετε να καταβάλει τις αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί η εταιρεία και η ευθύνη βαραίνει 100% την Αττική Οδό. Μια ευθύνη που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται από 6 εκατ. ευρώ μέχρι και 9 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε τις απαιτήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν ατομικά οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο.