Η Saxo Bank, που είναι ειδικός στις on-line συναλλαγές και επενδύσεις, δημοσιοποίησε την οικονομική της επισκόπηση για το Γ’ Τρίμηνο του 2010, στην οποία αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει περιορισθεί και ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στις συνεχιζόμενες ανισορροπίες στις αγορές κρατικών χρεών. Η Τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν βασιζόμενη στο ότι είναι πιθανή μια επιβράδυνση στην Κίνα, ενώ και λόγω της συνεχιζόμενης αποσταθεροποίησης στις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), οι αγορές Ομολόγων θα απαιτήσουν μια αντίδραση από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, και οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών θα είναι δρακόντειες.
Υψηλά κέρδη αναμένονται αυτή την περίοδο, αυτό ωστόσο αποδίδεται στην περικοπή δαπανών και όχι στην ισχυρή ανάπτυξη, η οποία δεν αναμένεται σύντομα, σε αντίθεση με τον πληθωρισμό ο οποίος θα αυξηθεί. Οι ανησυχίες σχετικά με την επαναρύθμιση των στεγαστικών δανείων και η περαιτέρω διόγκωση των χρεοκοπιών και των αδυναμιών εξυπηρέτησης δανείων θα συμβάλουν και αυτές στην αρνητική πορεία των μετοχών. Σχολιάζοντας την επισκόπηση, ο David Karsbοl, chief economist της Saxo Bank είπε τα εξής:
“Η σημερινή κρίση χρέους στις χώρες PIIGS δεν έχει περιορισθεί και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από αυτήν είναι να μειωθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο δραστικά από όσο συμβαίνει σήμερα. Οι αλόγιστες κυβερνητικές δαπάνες εκτοπίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση και αναμένουμε ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά στη συνέχιση των τεράστιων ανισορροπιών στις αγορές κρατικών χρεών. Οι περικοπές στον γερμανικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, είναι μια καλή αρχή, δεν είναι όμως αρκετές.”
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, η συντήρηση μεγάλων ελλειμμάτων σκοτώνει την ανάπτυξη. Η Saxo Bank πιστεύει ότι αναμφίβολα το υπερβολικό χρέος είναι θεμελιώδες πρόβλημα για πολλά κράτη της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν και άλλα επικείμενα ζητήματα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Οι ιδιωτικές δαπάνες στο Γ’ Τρίμηνο θα κινηθούν χαμηλά και η αδύναμη αγορά εργασίας δεν θα βοηθήσει καθόλου τα πράγματα. Η αποφυγή ανάληψης ρίσκου λόγω των ανησυχιών σχετικά με τα επίπεδα των κρατικών χρεών και τον επακόλουθο κίνδυνο μιας διπλής ύφεσης θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στο τρίτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ η συνεχιζόμενη δύναμη του δολαρίου σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης θα έχουν ως αποτέλεσμα να παραμείνει καλά εφοδιασμένη με πρώτες ύλες η αγορά και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης να ασκηθεί καθοδική πίεση στις τιμές.