Στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για την ετήσια τακτική συνέλευση της.
Όπως τόνισε ο υπουργός μαζί με τα τεχνολογικά μέσα που θα συμβάλλουν στον καθορισμό του προφίλ κινδύνου και τη λήψη μέτρων προστασίας σε κάθε περιοχή, η συνέργια στη διαχείριση του ρίσκου όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και μας επηρεάζει όλους. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, τα κύματα καύσωνα, οι μεγάλες πυρκαγιές, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο έντονα σαν φαινόμενα. Η καθημερινότητα μας έχει πλέον αλλάξει. Ζούμε σε μία κλιματική κρίση. Αυτή η κλιματική κρίση έχει τεράστιες και δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και την ευημερία της κοινωνίας. Δυστυχώς οι προβλέψεις των επιστημόνων για την ανατολική Μεσόγειο είναι εξόχως ανησυχητικές και η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική, αλλά για να μετριάσουμε τις συνέπειες απαιτείται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Απαιτείται η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης και μίας νέας κουλτούρας με την έννοια της αλληλεξάρτησης». Μιλώντας για το ρόλο της ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία είπε ότι «η εμπειρία του είναι πως μόλις ένα μικρό ποσοστό είναι σφαλισμένο στην Ελλάδα για φυσικές καταστροφές και αντιστοιχεί περίπου στο 16% όταν στη Δυτική Ευρώπη είναι πάνω από 60% και στην Κύπρο άνω του 70%. Το κόστος της μη ασφάλισης είναι βαρύ στην ελληνική κοινωνία καθώς δημιουργεί συνθήκες που αναγκάζουν το κράτος να λειτουργεί σαν μία ασφαλιστική εταιρεία. Η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μόνο για την Εύβοια – προς το παρόν- ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και πιστεύω ότι θα αυξηθεί και τα μέτρα για το σεισμό που έπληξε την Κρήτη τον Σεπτέμβριο εκτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ».
Όπως εξήγησε «η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι βιώσιμη γιατί ο πολίτης δεν είναι συμμέτοχος, συνεργός στη μεγάλη προσπάθεια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε ότι αφορά τον πολίτη του δίνει ένα ρόλο παθητικό. Στην Ελλάδα το θέμα αυτό έχει άμεση σχέση με την ασφάλιση. Πιστεύω ότι η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εξαιρετικά χρήσιμο, ουσιαστικό και επικουρικό εργαλείο στη μάχη που δίνουμε απέναντι στην κλιματική κρίση». Κλείνοντας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι: «Είναι απόλυτα αναγκαίο η χώρα να αυξήσει την ασφαλιστική συνείδηση του πολίτη γιατί θα είναι προς όφελος όλων, και κυρίως του ίδιου. Γιατί τα δημόσια οικονομικά είναι τα οικονομικά του πολίτη. Η ασφάλιση μπορεί να μας οδηγήσει συμπληρωματικά και στην ενδυνάμωση της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομική ανθεκτικότητα».
Α. Σαρρηγεωργίου: Στο περιβάλλον αβεβαιότητας ο ασφαλιστικός κλάδος παραμένει ισχυρός και αξιόπιστος