Επτά μεγάλες… πληγές άνοιξε στην ασφαλιστική αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ενεργειακή ακρίβεια, ο υψηλότατος πληθωρισμός, η πτώση της κατανάλωσης, το κλίμα αβεβαιότητας, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, επηρεάζουν σε κάθε περίπτωση την εξέλιξη της ασφαλιστικής παραγωγής, που φέτος δεν θα έχει την εικόνα όλοι ανέμεναν στις αρχές του έτους.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα, οι συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι εξής:
– Ανάσχεση της ανάπτυξης του κλάδου λόγω μείωσης του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, που πλήττεται βαθύτατα από την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων και την ακριβή ενέργεια.
– Αύξηση κόστους αποζημιώσεων στις ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων λόγω των ανατιμήσεων στα ανταλλακτικά.
– Μείωση της ασφαλιστέας ύλης στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκτέλεσή τους λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών.
– Μείωση, γενικότερα, της ασφαλιστέας ύλης στον κλάδο Περιουσίας που προκαλείται από τη μερική ανάσχεση πολλών ιδιωτικών έργων συνεπεία της θεαματικής αύξησης του κόστους κατασκευής.
– Απώλειες υπεραξιών από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια λόγω αύξησης των επιτοκίων στους κρατικούς ομολογιακούς τίτλους και μείωσης της αξίας των μετοχικών τίτλων.
– Επιδείνωση του γενικότερου κλίματος στην αγορά από την κακή ψυχολογία την οποία διακατέχεται ο μέσος καταναλωτής.
– Αύξηση του κόστους λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών (κτιριακές εγκαταστάσεις, μετακινήσεις οχημάτων) λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.