Το ζήτημα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους στην ανέγερση ακινήτων θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση περιουσίας.
της Βίκυς Γερασίμου
Με τον κατασκευαστικό κλάδο να αντιμετωπίζει μεγάλες αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει και στο «πάγωμα» έργων το ζήτημα που εγείρεται στα υπάρχοντα και νέα συμβόλαια είναι κατά πόσο σε περίπτωση έλευσης του κινδύνου η αποζημίωση θα ανέρχεται στο ύψος της ζημιάς.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όταν η ασφαλιστική εταιρεία έχει προτείνει τιμή ασφάλισης με βάση την οποία δεν θα υπολογίζεται υπασφάλιση τότε η αποζημίωση σε μερική ζημιά θα είναι εις βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας. Αντίθετα σε περιπτώσεις ολικής καταστροφής λόγω της μεγάλης ανόδου στα κόστη υλικών και εργασιών ο ιδιοκτήτης θα χάνει την υπερβάλλουσα της ασφάλισης αξία.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 9%. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι σε κατασκευές μέσης ποιότητας από 1000 -1.100 ευρώ ανα τετραγωνικό το 2021, φέτος φτάνει στα 1.300-1500 και παρουσιάζει αυξητική τάση.
Στις κυριότερες αυξητικές μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών που καταγράφηκαν ήταν η ηλεκτρική ενέργεια κατά 71,4%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 26,1% και ο σίδηρος οπλισμού κατά 19,1%. Επίσης σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 ο δείκτης εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 2%.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε τιμολογιακές αλλαγές στα συμβόλαιά τους.