Χρηµατοοικονοµική επιστήµη, ως κλάδος της Οικονοµικής επιστήµης, αγγίζει ουσιαστικά κάθε σφαίρα της ανθρώπινης προσπάθειας – από τα άτοµα και τα νοικοκυριά µέχρι τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις Κρατών.
του Ευθύμιου Παπαδόπουλου, Commercial Director at Pricefox.gr, μέρος α’, τεύχος Μαρτίου am
Αλλά η κρίση έθεσε ένα προκλητικό ερώτηµα στο οποίο πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν µια απάντηση: Γιατί και σε ποιο βαθµό χρειάζεται η κοινωνία τα Χρηµατοοικονοµικά και τις αγορές Χρήµατος και Κεφαλαίου;
Στην πρόσφατη οικονοµική ιστορία, η απάντηση εξαρτάται πάντοτε από τις περιστάσεις. Σε περιόδους ευηµερίας, όταν οι Χρηµατοπιστωτικές αγορές καθιστούν τους δανειστές και τους δανειολήπτες «πλούσιους», η απάντηση είναι θετική. Αντιθέτως, σε περιόδους οικονοµικής κάµψης, η απογοήτευση από τις Αγορές οδηγεί στο να εξισώνονται οι επενδυτές µε τους βραχυπρόθεσµους κερδοσκόπους, οι οποίοι παρακινούνται από την απληστία.
Στη σηµερινή εποχή, οι χρηµατοοικονοµικές δοµές της οικονοµικής δραστηριότητας αποτελούν µέρος της βάσης µιας οποιασδήποτε οικονοµίας. Σχετίζονται µε την εξέλιξη της τάσης της οικονοµίας και τη διαµόρφωση του επιχειρηµατικού κύκλου γύρω από την τάση. Ο Joseph Schumpeter (1934) έγραψε: «Αυτός (ο τραπεζίτης) στέκεται ανάµεσα σε εκείνους που θέλουν να δηµιουργήσουν νέους συνδυασµούς και τους κατόχους παραγωγικών µέσων… Είναι ο διαχειριστής (overseer) της ανταλλακτικής οικονοµίας». Ο J. Robinson (1952) περιέγραψε τις χρηµατοοικονοµικές αγορές σαν ένα «πέπλο» (veil).