Γεννιέσαι, ξεκινάς την ζωή σου…Με δάκρυα συγκίνησης και χαράς οι συγγενείς σε κοιτούν από το γυάλινο παράθυρο του μαιευτηρίου να απολαμβάνεις μέσα στο κρεβατάκι, στυλ γυάλινου ταψιού, τις πρώτες στιγμές της ζωής…
της Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach Insurance Mentor, EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC
Ξεκινούν τις ευχές αλλά και τις διαπιστώσεις: «κοιτά το, τι χαριτωμένο που είναι», «πολύ ανήσυχο φαίνεται» ή «πω πω υπναράς βγήκε» και το κορυφαίο : «μοιάζει στο πατέρα του» ή «ίδια η μάνα του».Ξεκινάς σαν παιδί να παρατηρείς αλλά και να πειραματίζεσαι, παίζεις αμέριμνο και δοκιμάζεις όρια, συναισθήματα, αντιδράσεις.
Σου ξεκινούν το «μην», τα «πρόσεχε» και τα «ποτέ ποτέ» και ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι το παιχνίδι έχει κανόνες…Αποφασίζεις γρήγορα τι στάση θα κρατήσεις σε τι θα υπακούσεις για το καλό σου, σε τι θα συμβιβαστείς και σε τι θα αντιδράσεις…Σπρώχνεις στα άδυτα τραύματα και βιώματά και γελάς με ενθουσιασμό, κάνεις όνειρα τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις και συνεχίζεις με τα πρώτα εφόδια αλλά και εμπόδια.
Μέχρι τα 5-7 έχεις επιλέξεις δομή ψυχολογική, φλερτάρεις με συγκεκριμένα προφίλ (στην ψυχολογία τα λένε και διαταραχές αλλά μην σας τρομάξω ) και κτίζεις βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας…Είσαι ένα άτομο γεμάτο δύναμη και ενθουσιασμό, πέφτεις αλλά αμέσως σηκώνεσαι και ναι θέλεις πλέον να μεγαλώσεις, να εκπαιδευτείς, να μάθεις πως μπορείς να γίνεις καλός ή καλύτερος άνθρωπος, έτσι δεν σου λέει εξάλλου και η μαμά και ο μπαμπάς!
Σπουδάζεις ή πιάνεις δουλειά, αρχίζεις να πετυχαίνεις νίκες, να ερωτεύεσαι και να σε ερωτεύονται…Νιώθεις ότι έχεις κατακτήσει όλον τον κόσμο. Νομίζεις ότι ξέρεις τι σου γίνεται και ποιος επιτέλους είσαι…Μέχρι που μια αναπάντεχη ανατροπή ή πολλές ατυχίες μαζί: μια συγχώνευση εταιριών , μια τραγική απώλεια, μια περιπέτεια υγείας, μια αποτυχία, ένας χωρισμός, μια μεγάλη αλλαγή σε δοκιμάζουν!
Τρέμεις, φοβάσαι, θυμώνεις, απελπίζεσαι…«στα λέγαμε» σου λένε οι γονείς σου και οι φίλοι σου, «δεν ήταν το σωστό άτομο» ή «δεν έκανες καλή επιλογή», «έπρεπε να είχες σπουδάσεις αυτό» «ασφαλιστήςπήγες να γίνεις»,«έπρεπε να το είχες προβλέψει» ή «έπρεπε να είχες προετοιμαστεί».
Αρχίζεις να ψάχνεσαι, να αναρωτιέσαι, να διαβάζεις, να συζητάς ή αντίθετα να απομονώνεσαι.
Κάτι δεν σου κολλάει…Κάποια πράγματα τα ξέρεις, άλλα δεν τα υποπτεύεσαι καν, ενώ κάποια δεν θες να τα ομολογήσεις!
Φυσικά είναι και κάποια άλλα καλά κρυμμένα και ξεχασμένα….
Η ζωή ένα παράθυρο, λέω εγώ.
Πως κάθεσαι μπροστά σε ένα παράθυρο και παρατηρείς την θέα. Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι κάποια γνωστά στοιχεία από το τοπίο είναι σταθερά, εκεί ίδια και απαράλλαχτα. Κάποια σου φαίνονται διαφορετικά λόγω ύψους και απόστασης. Κάποιες λεπτομέρειες σου ξεφεύγουν τελείως και κάποια σου τις υποδεικνύει κάποιος άλλος που είναι δίπλα σου για να μπορέσεις να τις αντιληφθείς.
Η ζωή, ένα παράθυρο και αρκεί να πάρεις απόφαση να το ανοίξεις να παρατηρήσεις το νέο τοπίο, να ρωτήσεις, να εστιάσεις με τα μάτια της αντίληψης, της συνειδητότητας αλλά και της ψυχής!
Αυτό το άρθρο το αφιερώνω σε όσους αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στην ζωή τους ή ξεκινούν το ταξίδι της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτόβελτίωσης
Θέλω να τους ευχηθώ νέες ματιές και παράθυρα ορθάνοιχτα !
Κάπως έτσι και εγώ σε μια κρίσιμη φάση της ζωής μου δεν κλείστηκα ,δεν ταμπουρώθηκα σε αυτό που βίωνα ούτε έφυγα από την έξοδο κινδύνου αλλά άνοιξα ένα παράθυρο αναζητώντας φως και φρέσκο αέρα για μια νέα ανάσα ζωής σαν την πρώτη αυτή της γέννας!
Άνοιξα το παράθυρο της γνώσης, της ενδοσκόπησης και της αυτεπίγνωσης.
Η ψυχολόγος και πλέον αγαπημένη φίλη μου Μαρία Δήμου στα μαθήματα που ξεκίνησα τότε δειλά δειλά να παρακολουθώ στον Κύκλο Ψυχολογίας, μου μίλησε για το περίφημο παράθυρο JoHarri και αυτό ήταν «το παράθυρο άνοιξε»…
Για όσους θέλουν να ανοίξουν το δικό τους μοιράζομαι και εγώ με την σειρά μου αυτή την πληροφορία.
Το παράθυρο Johari το επινόησαν οι Τζόζεφ Λούφτ (JosephLuft,”Jo”) και ο Χάρυ Ίνγκαμ (HarryIngham,”hari”).
Στόχος του είναι να αντιληφθούν οι άνθρωποι πως λειτουργούν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αποτελείται από ένα παράθυρο χωρισμένο σε τέσσερα μέρη όπως απεικονίζεται και στην εικόνα.
Στο πάνω αριστερά μέρος, είναι η «ανοικτή περιοχή», που περιέχει χαρακτηριστικά δεξιότητες μας που τα γνωρίζουμε και εμείς και οι άλλοι. (Μπορούν να είναι τα δυνατά μας χαρακτηριστικά, τα εφόδια μας).
Στο πάνω δεξιά, είναι η «τυφλή περιοχή», με χαρακτηριστικά που βλέπουν οι άλλοι, αλλά δεν μπορούμε να δούμε εμείς. Η περιοχή αυτή μπορεί να «φωτιστεί», αν προκαλέσουμε κάποιον να μας μιλήσει με ειλικρίνεια για ότι βλέπει σε εμάς. (Δύσκολο αλλά λυτρωτικό γιατί συνήθως αφορά αδυναμίες μας ή αντίθετα, χαρακτηριστικά θετικά που δεν αναγνωρίζουμε).
Κάτω αριστερά είναι η «κρυμμένη περιοχή» που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τα οποία γνωρίζουμε εμείς, αλλά δεν τα αναγνωρίζουν οι άλλοι. Το μέρος αυτό θα αποκαλυφτεί αν και εφόσον το επιθυμούμε τολμώντας και εφόσον μοιραστούμε πράγματα που μπορούν ναι μεν να ξαφνιάσουν τους άλλους αλλά θα ξεκαθαρίσουν την επικοινωνία.
Κάτω δεξιά είναι η “άγνωστη περιοχή”, με χαρακτηριστικά μας που δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε οι άλλοι. (Αγγίζει την σφαίρα του ασυνείδητου και των κρυμμένων κινήτρων).
Το Παράθυρο Johari είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε Self-Awareness (αυτεπίγνωση) αλλά και να μάθετε καλύτερα πως σας βλέπουν οι άλλοι. Απλά τολμήστε και ρωτήστε ή συζητήστε την δική σας εικόνα με ειδικούς ή με σημαντικούς άλλους της ζωής σας, π.χ. manager ή mentor.
Απελευθερωθείτε ως προσωπικότητες και απογειώστε την ζωή και την καριέρα σας όπως πραγματικά σας αξίζει έχοντας κατά νου ότι: «Όταν κάποιος σας δείχνει το φεγγάρι, μην κοιτάτε το δάχτυλο».
Υιοθετήστε την ολιστική νοοτροπία του συγχρόνου επιχειρηματία και θα βγείτε κερδισμένοι