Επτά κρίσιμες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Προκλήσεις που αναμένεται να αλλάξουν πλήρως το τοπίο της αγοράς, τις ασφαλιστικές ανάγκες και φυσικά τη θέση και το ρόλο των εταιρειών.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Τις προκλήσεις αυτές αναμένεται να συζητήσουν τα ανώτατα στελέχη του κλάδου κατά τη διάρκεια της 22ης συνάντησης ασφαλιστών – αντασφαλιστών στην Ύδρα που γίνεται 25-27 Μαίου. Το id συμμετέχοντας στο δημόσιο διεθνή αυτό διάλογο θέτει, ατύπως, στο τραπέζι του συνεδρίου μία σειρά από βασικές προκλήσεις που ήδη διαφαίνονται στον ορίζοντα και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κλάδου. Ειδικότερα η ασφαλιστική βιομηχανία:
Οφείλει να επιδείξει ορθά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση παλαιών αλλά και νέων συστημικών κινδύνων, με χαρακτηριστικότερους αυτούς της Κλιματικής αλλαγής, των πανδημικών κρίσεων και των γεωπoλιτικών συγκρούσεων.
Συνεπεία των ανωτέρω οφείλει να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα ανάληψης κινδύνου, να σχεδιάσει νέες πολιτικές και προϊόντα.
Οφείλει να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε αφενός να τις αξιοποιεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο (blockchain, ontochain, AI) και αφετέρου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ασφαλιστικά κινδύνους τεχνολογικής φύσεως με βασικότερο το cyber attack.
Ο κλάδος επίσης οφείλει να προσαρμόσει τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με κύριο στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, αλλά και με ένα πιο ενεργό ρόλο στο δεύτερο πυλώνα, μετά τις αλλαγές που δρομολογούνται στην επικουρική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.
Οφείλει να δημιουργήσει νέα πεδία ανάπτυξης, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες: α) τη διεύρυνση των υποχρεωτικών καλύψεων, είτε μέσω των επαγγελματικών ασφαλίσεων, είτε της ασφάλισης κατοικιών και β) την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του πολίτη, με στόχο την τόνωση της ζήτησης ασφαλιστικών προϊόντων.
Οφείλει να ισορροπήσει με ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια σε ένα νέο μοντέλο ασφάλισης, το λεγόμενο phygital.
Οφείλει, ταυτόχρονα, να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί ασφαλιστικά τη διευρυμένη χρήση των νέων τεχνολογιών στην αγορά αυτοκινήτου, με βασικότερες την αυτόνομη οδήγηση και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.