Στην καθοριστική συμβολή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην «οικοδόμηση» ανθεκτικών και βιώσιμων μοντέλων στο σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Α. Σαρρηγεωργίου, από το βήμα της ετήσιας αντ/ασφαλιστικής συνάντησης στην Ύδρα.
Στην Ελλάδα όπως επισήμανε πρέπει να «γεφυρώσουμε το ασφαλιστικό κενό» και να επικοινωνήσουμε τις λύσεις που παρέχει ο κλάδος, καθώς όταν σε άλλες χώρες στην πανδημία τέθηκε στο επίκεντρο η κάλυψη της «απώλειας εισοδήματος» στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες δεν γνώριζαν ότι υφίσταται η εν λόγω κάλυψη.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για τους συστημικούς κινδύνους που επηρεάζουν τις οικονομίες και δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από συνθήκες αβεβαιότητας. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές επηρεάστηκαν από την πανδημία, εν συνεχεία ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία οδήγησε σε ένα ντόμινο επιπτώσεων και ταυτόχρονα επικρέμαται και ο κίνδυνος των φυσικών καταστροφών.
¨Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ το 2022 ανακοίνωσε ανάπτυξη 0,2% και ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες ανέβηκε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Ξαφνικά ο στασιμοπληθωρισμός έγινε μέρος του λεξιλογίου μας».
Μιλώντας σχετικά με τα IFRS τόνισε ‘ότι πρέπει να υπάρξει ένα όριο στη γραφειοκρατία και τις συνεχείς αλλαγές που επιβαρύνουν την ασφαλιστική αγορά. Για τα IFRS 17 η ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει ξοδέψει εκατομμύρια.
Φυσικές καταστροφές
Για τις φυσικές καταστροφές είπε ότι στη φωτιά που ξέσπασε στο Μάτι μόλις το 16% των κατοικιών ήταν ασφαλισμένο. Η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορέσει α καλύψει τους πολίτες στο σύνολό τους αλλά αυτό δεν είναι εφικτό τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίου αλλά και η έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Μίλησε επίσης για τον πρόσφατο νόμο που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και που δεν συνάδει με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική.