Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης σε συνδυασμό με τις δυσκολίες εξεύρεσης χρηματοδότησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, Ακαδημαϊκού,Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France CIHEAM-International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece
Σε αυτό το σύγγραμα παρουσιάζονται οι βασικές αρχές διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης (working capital), και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να κατανεμηθούν αποτελεσματικά τα στοιχεία του κεφαλαίου κίνησης μιας εταιρείας σε κάθε φάση του κύκλου λειτουργίας της. Επιπλέον, επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα πληροφοριών κεφαλαίου κίνησης χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των παρόχων πληροφοριών και των επιχειρηματικών πελατών τους ενώ δεν παραλείπει να κάνει και μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της τραπεζικής τεχνολογίας που βασίζεται στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα καθώς η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε σημαντικά το βαθμό ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.
Έτσι, το εγχειρίδιο αυτό πρόκειται να βοηθήσει τους αναγνώστες να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μιας εταιρείας, ελαχιστοποιώντας τις επενδύσεις σε αδρανείς πόρους και βελτιστοποιώντας τη ρευστότητα.
Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, ο συγγραφεάς JAMES S. SAGNER, PhD, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bridgeport, εκπαιδευτής ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας διαχείρισης διαθεσίμων Sagner/ Marks καθώς και της Bank Credit Training Partners, παραθέτει μια σειρά από μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις αυξανόμενου βαθμού δυσκολίας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται ο αναγνώστης να ανατρέξει σε άλλες πηγές. Οι περισσότερες περιπτώσεις μελέτης αφορούν πραγματικές αποφάσεις σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης μέσα σε επιχειρήσεις.
Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές οικονομικών, χρηματοοικονομικών και τμημάτων οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ελληνικών ΑΕΙ.
Την ελληνική έκδοση επιμελήθηκαν οι Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Audencia Business School και Ευστράτιος Λιβάνης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ η μετάφραση έγινε από τον Γεώργιο Φακωτάκη, υποψήφιο διδάκτορα του Εργαστηρίου Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης.