Ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις με λάθη από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με τους δικαιούχους να είναι μόνιμα αδικημένοι.
Ο ΕΦΚΑ διόρθωσε μια τέτοια περίπτωση και κατέβαλλε σε συνταξιούχο – πρώην εργαζόμενη του ΕΟΤ, αύξηση 744,33 ευρώ στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.
Η σχετική αποκάλυψη έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με την επισήμανση ότι η διόρθωση του ποσού της κύριας σύνταξης, δείχνει ότι ο ΕΦΚΑ παραδέχεται πως το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε για τον επανυπολογισμό, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν λάθος. Ουσιαστικά, προκύπτει ζήτημα πιθανής λανθασμένης διαδικασίας επανυπολογισμού για όλους εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι στον εργασιακό τους βίο, κατέβαλλαν ασφάλιστρο άνω του 20% (έως 32% σε ορισμένες περιπτώσεις).
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, προκύπτει ότι ο ΕΦΚΑ στην εν λόγω συνταξιούχο είχε υπολογίσει τον Μάιο, 1.147,59 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη. Ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο, αυτό το σκέλος της σύνταξης αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ (αύξηση 744,33 ευρώ). Έτσι, τελικά, μετά τις κρατήσεις που υπόκεινται η συγκεκριμένη σύνταξη, ενώ το Μάιο χορηγήθηκε σύνταξη 1.225,92 ευρώ, τον Ιούνιο η σύνταξη αυξήθηκε κατά 303,24 ευρώ, δηλαδή στα 1.529,16 ευρώ.
Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 και μετά.
Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ έχουν σταλεί στον ΕΦΚΑ τουλάχιστον άλλες 50 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που όλες πρέπει να εκκαθαριστούν εκ νέου. Το Δίκτυο υπολογίζει ότι ανέρχονται σε περίπου 600.000 οι δικαιούχοι, των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν με λάθος τρόπο. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι εξής:
* Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
* Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
* Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στην α’ φάση του επανυπολογισμού που έγινε το 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
*Συντάξεις χηρείας (δεν έχει γίνει σωστός επανυπολογισμός σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).