Την επαναφορά και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για συνταξιοδοτικά προϊόντα που παρέχονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και την τόνωση των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικής δομής του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, τον περιορισμό των συνεπειών στο ασφαλιστικό από τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων που προκαλεί το δημογραφικό ζήτημα στην οικονομία.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο της Eurobank, μελέτη η οποία καταγράφει τις δυσμενείς προοπτικές του δημογραφικού στην Ελλάδα κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ειδικότερα αναφέρει ότι η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχιστούν, με αποτέλεσμα το 2100 να προβλέπεται ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα μείωση 2,5 εκατ. πολιτών ή 24%.
Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί προκλήσεις στο εγχώριο σύστημα υγείας, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι πολίτες που θα έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, προστίθεται στη μελέτη.
Για το συνταξιοδοτικό σύστημα, η μελέτη αναφέρει ότι η αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση στον δημογραφικό δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων του ελληνικού πληθυσμού εγείρει σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με την επιδίωξη των αρχών της βιωσιμότητας και επάρκειας των συντάξεων.
Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι «αφενός η δημόσια δαπάνη για συντάξεις θα εξακολουθεί να απορροφά σημαντικούς οικονομικούς πόρους, σε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ έως και το 2070, αφετέρου, το ακαθάριστο ποσοστό αναπλήρωσης για τη σύνταξη γήρατος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, έως και περί το 55% το 2060.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΒΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, την επαναφορά και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για νοικοκυριά σε σχέση με συνταξιοδοτικά προϊόντα της ιδιωτικής ασφάλισης και την εισαγωγή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων ώστε μέρος των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων να κατευθύνεται και να επενδύεται εγχώρια σε αρμονία και με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Επίσης προτείνει την προαγωγή του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, τη σύσταση εθνικής, υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση των τάσεων σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα, τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την αναγνώριση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τον εναρμονισμό στη δομή χρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών συστημάτων εντός της Ε.Ε. και τη διευκόλυνση εξάπλωσης πολυ-εργοδοτικών επαγγελματικών Ταμείων με διεθνή παρουσία.