Πόσο διαφορετικές θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις αν υπήρχε συναισθηματική παιδεία στην κοινωνία; Επενδύαμε δηλαδή στη συναισθηματική μας νοημοσύνη και αυτορρύθμιση και κατ’ επέκταση στην επίγνωση των συναισθημάτων μας.
της Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach Insurance Mentor, EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC
Αναλύοντας την αγγλική λέξη «emotion», θα αντιληφθούμε ότι το συναίσθημα είναι ενέργεια που θέλει να κινηθεί μέσα στο σώμα μας, δηλαδή energy+emotion, ενέργεια σε δράση. Αυτό το μαγικό συναίσθημα είναι που οδηγεί τις σκέψεις μας και επηρεάζει τη συμπεριφορά μας και τις μεταξύ μας αλληλεπίδραση.
Η συναισθηματική ρύθμιση, είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή. Ουσιαστικά με τη συναισθηματική ρύθμιση, εννοούμε την ικανότητα να ρυθμίσουμε την πορεία ενός συναισθήματος, την έναρξη του και τον τερματισμό του. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους να συμπαρασύρετε και να οδηγεί σε άδικα ή λανθασμένα αποτελέσματα, π.χ. πόσες φορές έχουμε διαχειριστεί πελάτες θυμωμένους ή πανικόβλητους, που δεν ακούν και δεν αντιλαμβάνονται αυτό που λέμε; Η επικοινωνία μπλοκάρει και οι αυτόματες αντιδράσεις ξεσπούν σαν τσουνάμι που οδηγεί σε αδιέξοδο.
Τι χρειάζεται; Μια μικρή παύση. Μια ανάσα, ώστε να δοθεί ο χρόνος και ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί ότι του συμβαίνει. Να αφουγκραστεί το συναίσθημα, να νιώσει πώς αισθάνεται με αυτό. Και στη συνέχεια, να πάρει μια απόφαση: πού θέλει να το οδηγήσει αυτή η κατάσταση;
Αναλογίσου ότι σε μια επίμαχη στιγμή, π.χ. με έναν πελάτη που φωνάζει νιώθοντας θυμό, αυτό που είναι σημαντικό είναι να φιλτράρεις τι συμβαίνει, τι νιώθεις μέσα από αυτό, αν αυτό είναι σωστό να το μοιραστείς μαζί του ή απλά να το διαχειριστείς και πριν μιλήσεις να σκεφτείς «η επόμενη μου ατάκα πού μπορεί να οδηγήσει τον συγκεκριμένο διάλογο;»
Αναγνωρίζοντας το δικό σου συναίσθημα, κατανοώντας το συναίσθημα του άλλου, αξιοποιώντας την πρόκληση που βιώνεις και αναπτύσσοντας μια βασική κοινωνική δεξιότητα, να συνεργάζεσαι με άλλους, αποκτάς την ικανότητα για συναισθηματική αυτορρύθμιση.
Η συναισθηματική ρύθμιση μας βοηθά στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, στο να βιώνουμε συναισθήματα χωρίς να τα καταπνίγουμε αλλά και χωρίς να μας κατακλύζουν.
Αξίζει να στοχεύεις σε αυτή, γιατί σε οδηγεί σε συναισθηματική ισορροπία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, άρα σε υγιείς σχέσεις.
Είναι σκληρό να αποτυγχάνεις, αλλά είναι χειρότερο να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ να επιτύχεις
πολύ σωστό αλλά και πολύ δύσκολο να το πετύχει κανείς