Είναι ευρύτερα γνωστό ότι το νερό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος και αντιστοιχεί στο 55% με 75% του βάρους μας.
(Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το blog της Ευρωπαϊκής Πίστης)
Είναι απαραίτητο για τη σωστή θερμοκρασία του οργανισμού μας, αφού λειτουργεί ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μας επιτρέπει να δροσιζόμαστε, μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης, ενώ παράλληλα το νερό συμμετέχει σε πολλές βιολογικές διεργασίες του σώματός μας.
Όμως, τα τελευταία χρόνια η αύξηση στο μέσο όρο της θερμοκρασίας του πλανήτη, αυξάνει και τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να έχει μεγαλύτερες ανάγκες ενυδάτωσης και φροντίδας, προκειμένου να προστατευτεί κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους.
4 συμβουλές για σωστή ενυδάτωση:
1. Δίνουμε προτεραιότητα στην κατανάλωση υγρών (νερού)
2. Περιορίζουμε τις απώλειες υγρών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες
3. Αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες στο σώμα μας
Ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο κατανάλωση νερού. Κατά την εφίδρωση, το σώμα μας εκτός από νερό αποβάλει και αλάτι. Μια απώλεια που πρέπει να προσέχουμε, καθώς μπορεί διαταράξει την ηλεκτρολυτική ισορροπία στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε εξάντληση και να αντιμετωπίζουμε ενδεχομένως πιο συχνά κράμπες. Η σωστή ενυδάτωση του σώματός μας πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών, δηλαδή του χλωρίου, του νατρίου, του καλίου, του μαγνησίου και του ασβεστίου.
Η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών μπορεί να γίνει καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια στους συγκεκριμένους ηλεκτρολύτες, όπως:
- Ντομάτες
- Ελιές
- Φακές
- Βούτυρο
- Ξηρούς Καρπούς
- Μπανάνα
- Γάλα
4. Αυξάνουμε την πρόσληψη υγρών (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες)
Η πηγή ενυδάτωσης δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα το νερό. Ναι, είναι η νούμερο ένα λύση, όμως στην ενυδάτωση μπορούν να συμβάλουν και οι χυμοί, το γάλα, ο καφές (με μέτρο) και οι σούπες. Επίσης το φαγητό – ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά – είναι πολύ καλή πηγή πρόσληψης υγρών. Συγκεκριμένα το 20% με 30% του νερού που προσλαμβάνουμε προέρχεται από το φαγητό που τρώμε.