Μεγάλη άνοδο καταγράφει η αγορά κυβερνοασφαλίσεων, που μέσα στο 2020 – την χρονιά της πανδημίας- μεγεθύνθηκε κατά 22,4%.
της Βίκυς Γερασίμου
Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια και ειδικότερα στην περίοδο 2021-2028 αναμένεται, σύμφωνα με το Fortune Business Insights, να φτάσει από τα 7,6 δις δολάρια τα 36,8 δις δολ., δηλαδή σχεδόν να πενταπλασιαστεί.
Αναμφίβολα η περίοδος της υγειονομικής κρίσης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, καθώς το 2020 οι επιθέσεις των Hackers για λύτρα αυξήθηκαν κατά 93%, ωστόσο υφίστανται και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη του κλάδου όπως οι οικονομικές απώλειες που απορρέουν από διαρροές δεδομένων, οι αποζημιώσεις σε τρίτους, η αποκατάσταση των συστημάτων των εταιρειών καθώς και τα πρόστιμα που προβλέπονται στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
Επιχειρήσεις και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, στο λιανεμπόριο, στην υγεία και τον τουρισμό είναι πρώτες στη λίστα των κυβερνοεγκληματιών λόγω των μεγάλων βάσεων δεδομένων με πληροφορίες προσωπικών στοιχείων που διατηρούν.
Όσο οι καταναλωτές προσανατολίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ψηφιακές συναλλαγές τόσο μεγαλώνει και το ρίσκο τα δεδομένα τους να βρεθούν εκτεθειμένα ή να πωλούνται στο darknet.
Ταυτόχρονα με την αύξηση των περιπτώσεων hacking αυξάνεται και το κόστος των ασφαλίστρων. Το 2021 έχει καταγραφεί αύξηση έως και 30% από μεγάλες εταιρείες ενώ πιο συγκρατημένες ανοδικές κινήσεις κάνουν μικρότερα ασφαλιστικά σχήματα.