Τέσσερις νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένει η ασφαλιστική αγορά από τα συναρμόδια υπουργεία πριν εκπνεύσει ο τρέχον κυβερνητικός χρόνος, πριν, δηλαδή, η χώρα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Η περίοδος που διανύουμε προφανώς και ήδη λογίζεται προεκλογική, οπότε έως ότου οδηγηθούμε στις κάλπες, τα στελέχη του κλάδου θα έχουν μπροστά τους τέσσερις νομοθετικούς στόχους, εκ των οποίων, πάντως, ουδείς λογίζεται εύκολος στην επίτευξή του.
Ειδικότερα, πρόκειται για:
- Την εξασφάλιση φορολογικών κινήτρων με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιρειών μέσω των ατομικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας και επενδύσεων.
- Την οικονομική στήριξη του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής μέσω της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί -εν μέρει- στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο έναντι των ασφαλισμένων του πάλαι ποτέ ισχυρού ομίλου Ασπίς Πρόνοια. Σημειώνεται ότι, σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί πολύ πρόσφατα από το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή με σκοπό την ενίσχυση του φορέα με 20 εκατ. ευρώ, όμως αποσύρθηκε για μια σειρά από λόγους, που δεν έγιναν γνωστοί.
- Την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση σχετικά πρόσφατα είχε προωθήσει προς ψήφιση στη βουλή ειδική ρύθμιση, η οποία ωστόσο λόγω των αδυναμιών και των ασαφειών που παρουσίαζε τελικά αποσύρθηκε. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν δεσμευθεί έναντι της αγοράς ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει διορθωτική νομοθετική παρέμβαση.
- Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ώστε στο σύνολό τους να δρουν υπό το ίδιο πλαίσιο ανταγωνισμού. Οι ασφαλιστές έχουν επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα, έχοντας λάβει τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά τους.