Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα περιέχει η συνέργεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Κήπος Φιλοβίβλων” και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου.
Tου Γιάννη Ρούντου*
Η πρόοδος των εργαλείων αποτύπωσης και έκφρασης διαιωνίζει την πνευματική αξία του περιεχομένου της γραφής, εξασφαλίζοντας τον μεταβολισμό και τη συνέχεια του στοχασμού, της έρευνας και των επιστημών.
Από την πέτρα και την κέραμο, το δέρμα, τον πάπυρο και το χαρτί μέχρι τις απέραντες ψηφιακές πλατφόρμες, ο τρόπος εξελίσσεται και αποδίδει το θησαύρισμα της γνώσης στις επερχόμενες γενεές.
Το μήνυμα αυτό έχει, ήδη, σύγχρονη απήχηση μέσω του καινοτομικού ιστότοπου “Περί Βιβλιοθηκών” (aboutlibraries.gr), που ξεκίνησε ο Κώστας Στάικος πριν λίγα χρόνια και προάγεται με τη συνεργασία του ΕΚΤ σε ένα ψηφιακό πεδίο διεθνούς εμβέλειας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των συνεργαζομένων μερών, στην ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια “Περί Βιβλιοθηκών” περιλαμβάνονται, ήδη, περισσότερα από 3.500 τεκμήρια, επεξεργασμένα και τεκμηριωμένα: λήμματα, βιβλιογραφικές αναφορές και μια πλούσια εικαστική συλλογή (μικρογραφίες χειρόγραφων, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, αναπαραστάσεις και φωτογραφικές απεικονίσεις γλυπτών & αρχιτεκτονικών έργων κλπ.).
Πρόκειται για έναν χώρο πρωτότυπης έρευνας και συλλογής σημαντικού και σπάνιου αρχειακού και άλλου υλικού, που επικεντρώνεται στις βιβλιοθήκες και στην ιστορία τους, στην παρουσίαση μοναδικών συλλογών, αλλά και προσωπικοτήτων που συνδέονται με τις βιβλιοθήκες σε Ανατολή και Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Σε εκδήλωση, που οργανώθηκε πρόσφατα στην ΕΣΗΕΑ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κα Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του “Δικτύου”, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώην υπουργός, η κα Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο κ. Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, ιδρυτής και εκπρόσωπος του “Κήπου Φιλοβίβλων”, έδωσαν μια πρώτη εικόνα του αιτιώδους λόγου, του σκοπού και της προοπτικής γι’ αυτό το μακράς πνοής έργο.
(*) Γιάννης Ρούντος: Σύμβουλος Σχέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του Πολιτισμού – των Γραμμάτων και Τεχνών.