Την λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές με στόχο τη δημιουργία προφίλ ρίσκου για όλη την επικράτεια και ανά μορφή καταστροφής έχει ξεκινήσει του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με στόχο να υπάρξει πολιτική από την κυβέρνηση για την ορθή διαχείριση των επιπτώσεων από μεγάλες καταστροφές και την προστασία της περιουσίας των πολιτών.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτό δήλωσε πριν από λίγο στο συνέδριο της ΕΑΕΕ για την βιωσιμότητα και το ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς (Insurance industry contribution in building a sustainable future”) ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος περιέγραψε ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών με τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων, στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα τόσο στο πεδίο της ασφάλισης όσο και στο πεδίο της τεχνολογίας που αξιοποιείται σε πολλά επίπεδα σε αυτά τα συμβάντα.
“Η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει σαν χρήσιμο επικουρικό εργαλείο” είπε ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι για να υπάρξει αποτελεσματική λύση θα πρέπει να δομηθεί ένα τριαδικό σχήμα “κράτος-πολίτης- ασφαλιστικές εταιρείες” μέσα από το οποίο να δοθούν κίνητρα και να προστατευτεί η περιουσία των πολιτών. “Θέλουμε τον ενεργό πολίτη μαζί μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συλλογικότητας και της αλληλεξάρτησης.” “Ο πολίτης θα γίνει πολύ πιο ενεργός όταν γνωρίζει ότι μέσα από αυτή τη σχέση θα εξαρτάται και το ασφάλιστρό του” είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα περίπου το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές όταν στην υπόλοιπη δυτική Ευρώπη είναι πάνω από 60% και σε πολλές χώρες πάνω από 75-80%. “Αυτό χέει σαν αποτέλεσμα το κράτος να λειτουργεί σαν ασφαλιστική εταιρεία και δεν είναι ο ορθός τρόπος διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Στην περίπτωση των αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές η κρατική συμμετοχή είναι στο 100% με αποτέλεσμα η πολιτική αυτή να μην είναι διαχειρίσιμη. “Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες το να υπάρξει μεταρρύθμιση στο πεδίο αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσει το κράτος μακροπρόθεσμα να μπορεί να αποζημιώνει”.
Αυτές οι συμπράξεις κατά τον κ. Στυλιανίδη θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Ήδη γίνονται στην Πορτογαλία αυτές οι κινήσεις. Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα γιατί χρειάζεται βαθιά ανάλυση των δεδομένων για να προσχωρήσουμε παρακάτω.