του Γιώργου Δελαστίκ, Έθνος.
Όποιος Έλληνας παρακολουθεί υποτυπωδώς τα στοιχεία που εκδίδουν περιοδικά οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί για το εξωτερικό χρέος των διαφόρων χωρών, αισθάνεται διαρκώς οργισμένος για την αδικία που διαπράττεται από τους ξένους εναντίον της χώρας μας και του λαού μας. Εμάς χαρακτηρίζουν διαρκώς «τεμπέληδες», που δήθεν ζούμε με δανεικά από το εξωτερικό εις βάρος των υπόλοιπων Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, όπως ο χυδαίος Τύπος τους διατείνεται με κάθε ευκαιρία.
Πόσα χρωστάει δηλαδή σε ξένους, όχι σε Έλληνες, το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά – και φυσικά το ίδιο για κάθε χώρα. Πόσα χρωστούν κράτος και ιδιώτες κάθε χώρας σε ξένους. Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από το ΔΝΤ και δημοσιεύτηκαν στη χθεσινή «Ελ Παΐς», γνωστή ισπανική εφημερίδα. Εντελώς διαφορετική κατάσταση όμως αποκαλύπτουν τα στοιχεία π.χ. του ΔΝΤ για το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών.
Πραγματικό σοκ προκαλούν οι πίνακες, καθώς σε όσες χώρες έχει ήδη μειωθεί ο ρόλος του κράτους έχει μειωθεί φυσικά και το δημόσιο χρέος προς το εξωτερικό, κατά κανόνα όμως έχει εκτοξευθεί το ιδιωτικό χρέος προς τους ξένους! Και φυσικά μια χώρα είναι χρεωμένη όχι μόνο αν χρωστάει το κράτος και δη σε ξένους, αλλά και όταν χρωστούν σε ξένους οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις της και οι πολίτες της.
Πρώτο σοκ: πρωταθλητής του εξωτερικού χρέους είναι ο πιο καλός ο μαθητής του ΔΝΤ και της ΕΕ η Ιρλανδία! Χρωστάει κυριολεκτικά τα μαλλιοκέφαλά της στους ξένους: το 1.052% του ΑΕΠ της!!! Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το εξωτερικό χρέος της Ιρλανδίας, δημόσιο και ιδιωτικό, ανέρχεται στο 1.052% του ΑΕΠ της. Οι Ιρλανδοί χρωστούν στους ξένους πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ της χώρας τους, αλλά τα φερέφωνα του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου μόνο επαίνους έχουν για την Ιρλανδία. Προφανώς επειδή ο λαός της έσκυψε αμέσως το κεφάλι στους ξένους δυνάστες – δανειστές.
Πόσα χρωστάει η Ελλάδα στο εξωτερικό; Μόλις 163% του ΑΕΠ μας – έξι φορές λιγότερο από την Ιρλανδία. Γιατί όμως λέμε «μόλις» 163% του ΑΕΠ μας; Το 163% δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο; Σίγουρα είναι μεγάλο αυτοτελώς, αλλά για να το χαρακτηρίσουμε ή όχι «τεράστιο», πρέπει να το εξετάσουμε και συγκριτικά.
Αν είναι «τεράστιο» το 163% της Ελλάδας, τότε πώς θα χαρακτηρίζαμε το 431% της Βρετανίας; Ναι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η κάποτε παντοκράτειρα Βρετανία χρωστάει σε ξένους το 431% του ΑΕΠ της! Αυτοί οι αλητήριοι «γιάπηδες» και «γκόλντεν μπόις» του Σίτι του Λονδίνου, που χαρακτηρίζουν δήθεν με ευφυολόγημα «γουρούνια (PIGS)» τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) πώς χαρακτηρίζουν τη δική τους χώρα που χρωστάει σε όλη την υφήλιο;
Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «μόλις» για το 163% του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, γιατί το εξωτερικό χρέος μιας κραταιάς οικονομίας όπως της Ολλανδίας ανέρχεται στο 310,5% του ΑΕΠ της! Αλλά και του γειτονικού της Βελγίου ανέρχεται στο 275,6% του ΑΕΠ του.
Είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό μάλιστα να διαπιστώνει κανείς -κατάπληκτος, ομολογουμένως- ότι το εξωτερικό χρέος ακόμη και της ζάπλουτης Ελβετίας λόγω των αδιάκοπων χρηματοοικονομικών παιχνιδιών των πανίσχυρων τραπεζών της, ανέρχεται στο απίστευτο 276,5% του ΑΕΠ της! Έχει τέτοιο ποσοστό εξωτερικού χρέους η Ελβετία και μας πειράζει το 231% της Πορτογαλίας, το 167,5% της Ισπανίας ή το 123% της Ιταλίας; Είμαστε σοβαροί;
Ακόμη και η… Δανία (!) έχει μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από την Ελλάδα (197% του ΑΕΠ) όπως και η Γαλλία (190,6%) και πάει λέγοντας… Το τελειωτικό χτύπημα όμως σε αυτήν την αισχρή επίθεση κατά της Ελλάδας το δίνει το γεγονός ότι ίδιο εξωτερικό χρέος με τη χώρα μας έχει και η ίδια η… Γερμανία – 163% εμείς και 161% του ΑΕΠ τους αυτοί! Τελεία και παύλα.
Υποκρισία: Μύθοι περί των αγορών
Σκοπιμότητες και μόνο υπηρετεί η στάση των αγορών μη διστάζοντας να αντιμετωπίζουν τα ίδια στοιχεία με αντιδιαμετρικό τρόπο, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Αυτό επισημαίνει η «Ελ Παΐς» οργισμένη:
«Έτος 2007. Η Ισπανία είναι μια ευημερούσα δύναμη, η επενδυτική δυνατότητα της οποίας πείθει τις αγορές μέχρι του σημείου να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο της τάξης σχεδόν του 160% του ΑΕΠ.
Έτος 2010. Η Ισπανία είναι μια χώρα με πήλινα πόδια που χρωστάει στο εξωτερικό περισσότερο από 170% του ΑΕΠ της, πράγμα που γεννά αμφιβολίες έγκαιρης επιστροφής του. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο παραμορφωτικός φακός των αγορών διαβάζει με πλήρως αντίθετο τρόπο δύο πολύ όμοια νούμερα»!
Σημείωση “ID”. Αυτές οι παρατηρήσεις, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι οι Πολιτικοί μας αποκτούν αμέσως συγχωροχάρτι για τις Σπατάλες, στην Ανεπάρκεια και τη Διαφθορά που χαρακτήριζε το είδος της Διακυβέρνησης που ασκούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Αν προσθέσουμε όλα τα χρέη της Ελλάδος, Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, το ύψος του χρέους της χώρας μας είναι πάνω από ένα τρις. Υπενθυμίζουμε ότι το Έθνος στηρίζει την Κυβέρνηση!
Αγαπητέ Γιώργο Δελαστίκ,
Απο την Ελλαδα πρέπει να πάρουν τον ορυκτό πλούτο , τον ήλιο , τον άνεμο τα οποία είναι οι καλύτερες πηγές ενέργειας.
Επίσης θέλουν να πάρουν τις πανέμορφες τοποθεσίες για καλοκαιρινό και χειμερινό τουρισμό.
Σε τιμή, στο χωριό μου την λέμε κοψοχρονιάς
Αυτό που εξετάζουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και «τα φερέφωνα του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου» δεν είναι πιο ποσοστό του ΑΕΠ μιας χώρας υπάρχει σαν χρέος αλλά την ικανότητα της χωράς αυτής να αποπληρώσει το χρέος αυτό. Εμείς είχαμε φτάσει σε σημείο να πρέπει να δανειζόμαστε για να κάνουμε πληρωμές των τόκων στα προηγούμενα δάνεια. Είναι άλλο να δανείζεσαι για να φτιάξεις καινούργιους δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια και άλλο να δανείζεσαι για να πληρώσεις το επίδομα «ύπνου» του Δημοσίου υπαλλήλου…
Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω, αλλά από αρχαιοτάτων χρόνων για όλα φταίνε οι Γερμανοί. Αρκεί να θυμηθούμε πως πολύ μετά τα επιτεύγματα της Αρχαιοελληνικής διανόησης και του Αρχαιοελληνικού στρατιωτικού μεγαλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ούννοι, (πρόγονοι των σημερινών Γερμανών), εξεδίωξαν, από την περιοχή που σήμερα αντιστοιχεί περίπου στην Γερμανία, τους άρτι τε και μερικώς εκπολιτισθέντας Φράγκους, (προγόνους των σημερινών Γάλλων) μετακινούμενοι, οι τελευταίοι, Δυτικά στη περιοχή που αντιστοιχεί ,περίπου στη σημερινή Γαλλία. Εκεί κατοικούσε το ηρωϊκό γένος των Γαλατών (Αστερίξ, Οβελίξ, Κακοφωνίξ κλπ.). Οι Γαλάτες αντεστάθησαν μεν αλλά τελικώς αναγκάσθησαν, ριφθέντες εις την Μάγχη, παρά των Φράγκων, να αποβιβασθώσι στις μετέπειτα ονομασθείσας Βρεταννικάς Νήσους. Ούτως, λοιπόν, εφθάσαμεν εις την ωραίαν σημερινήν εποχήν, καθ’ ην, οι πόλεμοι της αναίσχυντης κερδοσκοπείας αντικατέστησαν τους ρομαντικούς πολέμους του Μεσαίωνος που περιγράφονται στα ιπποτικά ερωτικά μυθηστορήματα,και τους πλέον πρόσφατους αιματηρούς πολέμους του πρότερου αιώνος.
ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Επί 2000 χιλιάδας και πλέον έτη, Γερμανοί, Γάλλοι και Βρεττανοί δεν έπαψαν ποτέ να μισούν αλλήλους. Αν τις εξ υμών, δύναται να με πείσει ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε να κερδίσουμε κάτι, συμμετέχοντες εις την παρά φύσιν αυτήν Ένωσιν των, ας το πράξει. Θα μου προσφέρει μεγάλην υπηρεσίαν.
Το αρθρο είναι λάθος: στο εξωτερικό χρεος των άλλων χωρών πρέπει να αφαιρεθουν οι άμεσες ξενες επενδυσεις (στην Ελλάδα είναι αμελητέες), ενώ παράλληλα ο κρατικός προϋπολογισμός τους δεν είναι διαχρονικά ελλειμματικός (όπως στην Ελλάδα). Έλεος πια με τους ασχετους δημοσιογραφους. Ας ασχοληθούν με θέματα που γνωρίζουν.
Τα δεινά μας δεν πρέπει να αναζητούνται στις υπαρκτές σκοπιμότητες των τρίτων αλλά στα δικά μας λάθη.
Antonios. Επειδή είμαι και εγώ άσχετος αλλά και περίεργος θα σε παρακαλούσα να μου πεις αν με το παρόν νομισματικό και τραπεζικό σύστημα υπάρχει περίπτωση κάποια χώρα να ξεχρεώσει εντελώς. Σε ποιους χρωστάνε τα κράτη και γιατί να χρωστάνε; π.χ δεν μπορούν αντί για ομόλογα να τυπώνουν χρήματα ; Επίσης πρόσφατα άκουσα έναν όρο τον οποίο δεν καταλαβαίνω και θα ήθελα να μου τον εξηγήσεις γιατί νομίζω ότι ξέρεις. ( Απαιτούμενο κλασματικό απόθεμα )
Δεν περιμένω απάντηση βέβαια αλλά το γράφω για τους υπόλοιπους αναγνώστες που θα διαβάσουν το άρθρο αυτό
Κύριε Δελαστίκ
Υπέροχο το άρθρο σας αλλά και η πρόσφατη συνέντευξή μας [τηλεόραση] στον Χατζηνικολάου.
Εχω μερικά ερωτήματα :
1. Τα χρέη των άλλων Χωρών είναι του “ΔΗΜΟΣΙΟΥ” ή το άθροισμα όλων ;
2.Υπάρχει “πηγή” που να πληροφορεί για το χρέος της Ελλάδας με όλες τις παραμέτρους αναλυτικά ; Δηλ. Πότε το πήραμε ,ποιός το πήρε ,με τι επιτόκιο.σε τι νόμισμα ,πόσο έχει αποπληρωθεί ,γιατί σκοπό ,εκπληρώθηκε ο σκοπός ; κ.λ.π.
3.Τα ρωτάω αυτά διότι άκουσα πριν απο 2-3 ώρες συνέντευξη Ελληνα ,καθηγητή ,οικονομολόγου που μίλαγα για ,μερικώς τουλάχιστον ,”επαχθές” χρέος.
4.Εξηγείστε μας ,σας παρακαλώ , την έννοια του “επαχθούς χρέους” και τι συνεπάγεται αυτό…[Ουραγουάη : Διέγραψε “επαχθές” χρέος….]
Σας ευχαριστώ πολύ