Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997, σημειώνει ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, τονίζοντας ότι οι φορο-αυξήσεις ακυρώνουν και οποιαδήποτε προσπάθεια των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές σε πιο κοινωνικά αποδεκτά όρια, κατά τη διάρξεια της Ύφεσης.
Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5% δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού έχει ως συνέπεια τα παρακάτω:
* Ακυρώνει τη μείωση των τιμών βασικών αγαθών
* Παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα
* Επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
* Στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή
* Απορροφά την καχεκτική ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα (39%), από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), από τα τέλη κυκλοφορίας (29%), από τις μεταφορές (18%), από τα ασφάλιστρα (11%), από την κινητή τηλεφωνία (10%), από λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), από περίθαλψη (7%), από εστίαση (3,5%), από δίδακτρα (3%) και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσοστά, τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα.