Στη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις προκλήσεις που απορρέουν για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, το “κενό” ασφάλισης των φυσικών καταστροφών, την τάση συγκέντρωσης στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών αναφέρθηκε ο Νικόλαος Μακρόπουλος Εντεταλμένος Σύμβουλος παρά τω Δημάρχω Αθηναίων για θέματα Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων & Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και – CEO της Ευρώπη Ασφαλιστική στα Insurance Awards “Φίλιππος Μωράκης”, που διεξήχθησαν την 1η Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως επισήμανε “απαιτείται συστράτευση και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας ώστε να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης και είμαστε υποχρεωμένοι για αυτό να ξεκινήσουμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με την Πολιτεία για να αναζητήσουμε τα αίτια που την περιορίζουν και επιτέλους να υιοθετήσουμε κοινές πρακτικές βελτίωσης προς όφελος των πολιτών, της αγοράς και της οικονομίας.
Θεωρώ ότι η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να φύγει από το 2,6% του AEΠ που βρίσκεται σήμερα και να πλησιάσει τα ποσοστά στις χώρες του OOΣA, που ο μέσος όρος είναι στο 9% του AEΠ, ενώ στις HΠA και τη Γαλλία ξεπερνά το 11%”.
Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε επίσης τα εξής σημεία:
- Τα φετινά Insurance Awards Φίλιππος Μωράκης πραγματοποιούνται με διαδικασίες και κριτήρια τόσο αυστηρά και γιατί η διοργανώτρια εταιρεία – morax media – αναβάθμισε εξολοκλήρου τον διαγωνισμό, δημιουργώντας νέους κανόνες συμμετοχής, νέα κριτήρια αξιολόγησης και νέες κατηγορίες βράβευσης.
- Στην κριτική επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν αξιόλογα και καταξιωμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και με την συνεργασία και εποπτεία της διεθνούς φήμης εταιρείας Grant Thornton, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ανεξάρτητων ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών διασφαλίστηκε η αμεροληψία και η διαφάνεια της επιλογής των σημερινών βραβείων.
- Η αντασφαλιστική αγορά έχει πιεστεί πάρα πολύ. Η αύξηση του πληθωρισμού, η ανατίμηση των πρώτων υλών, η αύξηση του κόστους ενέργειας και η αύξηση του κόστους των μεταφορών, η αύξηση των επιτοκίων, η δυσκολία ανεύρεσης retrocession κάλυψης από τους αντασφαλιστές, οι μεγάλες καταστροφικές ζημιές που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναγκάζουν τις εταιρείες να αλλάξουν την στρατηγική τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες νέες προκλήσεις.
- Έχουν δημιουργηθεί στην αγορά συνθήκες hard market και προβλέπω στις ανανεώσεις του Δεκεμβρίου να έχουμε μεγάλη αύξηση ασφαλίστρων στον κλάδο Περιουσίας, στους Καταστροφικούς Κινδύνους και στις καλύψεις Cyber και D&O καθώς βλέπουμε μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες να αποχωρούν από ζημιογόνους κλάδους με αποτέλεσμα να μειώνεται το capacity της αγοράς και οι εταιρείες που θα παραμείνουν στην αγορά να αυξάνουν σημαντικά τα ασφάλιστρα και τις απαλλαγές.
- Το θέμα του πληθωρισμού είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους αντασφαλιστές και το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα με τις αποζημιώσεις όπου θα υπάρξει σημαντική διαφορά μεταξύ της δηλωμένης αξίας ασφάλισης και της πραγματικής αξίας αποκατάστασης της περιουσίας.
- Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές είναι ένας βασικός λόγος αύξησης των ασφαλίστρων στον Κλάδο Περιουσίας. Σκεφτείτε μόνο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το κόστος από τις φυσικές καταστροφές στο τρίτο τρίμηνο του 2022 έφτασε τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 99 δισεκατομμύρια καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος των ζημιών από τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε ο τυφώνας Ίαν στη Φλόριντα. Η εκτίμηση της Munich Re, μόνο για τις ζημίες του τυφώνα Ίαν είναι ότι θα ανέλθουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 60 δις θα περάσουν στις ιδιωτικές αντασφαλιστικές και ασφαλιστικές εταιρείες.
- Σε όλο τον κόσμο, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης μετεξελίσσεται. Βλέπουμε μια τάση προς μεγάλες συγχωνεύσεις μεγάλων και μεσαίων εταιρειών, τόσο στον ασφαλιστικό όσο και στον αντασφαλιστικό τομέα, η οποία δεν είμαι βέβαιος για πόσο διάστημα θα συνεχίσει ακόμα.
- Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας ακολουθώντας την φιλοεπενδυτική της πολιτική:
Οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά να μη συνεχιστούν.
Η σταθερότητα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο να γίνουν πράξη στο άμεσο μέλλον.
Όχι τυχαία, σε όποιο διεθνές συνέδριο παραβρίσκομαι -όπως πρόσφατα σε αυτό του Economist-, ακούω τους ξένους επενδυτές να επαναλαμβάνουν μετ’ επιτάσεως τρεις λέξεις: Stability, stability, stability.
Και βέβαια σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις καλούμαστε όλοι μας να αναλύσουμε πιο θεσμικά και συνολικά το θέμα της έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης και να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. - Οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν και στηρίζονται από τη τεχνολογία, η οποία έχει μπει στις εργασίες μας και έχει αλλάξει τα δεδομένα. Θα χρειαστούν τεχνικές κινήσεις, πολύ εργασία και έξυπνες επιλογές για να προχωρήσουμε στο μέλλον όπως η εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI), η ενίσχυση της ψηφιοποιημένης επικοινωνίας και των διαδικτυακών πωλήσεων καθώς και η διαχείριση των ζημιών από πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα.
- Σύμφωνα με τα ανωτέρω, τόσο οι διαμεσολαβούντες όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους. Ε
- Η Ευρώπη Ασφαλιστική είναι από τις λίγες ελληνικές εταιρείες η οποία πρωτοστατεί στις ασφαλίσεις μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών κινδύνων. Έχει αποδείξει την αξία της με την καθοριστική συμβολή στην άμεση κάλυψη των αποζημιώσεων και την υποστήριξη μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική έχει καταβάλει 37,2 εκατ. Ευρώ σε αποζημιώσεις καλύπτοντας συνασφαλιστικά, είτε ως Leader είτε ως Follower, 11 από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα, τα οποία προκλήθηκαν κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων.