Δυστυχώς τα ατυχήματα στους αυτοκινητόδρομους με ζώα είναι συχνά. Βασικό μέλημα του οδηγού πρέπει να είναι η ασφάλεια η δική του και των επιβατών καθώς και η αποφυγή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, του ζώου που ξαφνικά αντιλαμβάνεται σε ένα δρόμο που δεν μπορεί να φρενάρει λόγω ταχύτητας τόσο του δικού οχήματος αλλά και των οχημάτων που ακολουθούν.
Καλό είναι επομένως στο πλαίσιο της πρόληψης ενός ατυχήματος πρώτον να κινούμαστε μέσα στα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας και δεύτερον να μην αποσπάται η προσοχή μας από το δρόμο. Αν όμως συμβεί ένα ατύχημα με ένα ζώο κατοικίδιο ή αδέσποτο ή ακόμα και άγριο ζώο όπως λόγου χάρη έχουμε δει στην Εγνατία Οδό τι κάνουμε και ποιος μας αποζημιώνει;
Εάν γίνει ατύχημα βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι επιβαίνοντες και από τυχόν άλλα εμπλεκόμενα οχήματα στο ατύχημα είναι καλά. Αν υπάρχει τραυματισμός καλούμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ. Τοποθετούμε το τρίγωνο κινδύνου που πάντα πρέπει να έχουμε στο όχημα σε απόσταση ώστε να είναι ορατό από τους άλλους οδηγούς, προκειμένου να μην προκαλέσουμε δεύτερο ατύχημα. Εν συνεχεία ενημερώνουμε την αστυνομία δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα αλλά και το ζώο, προκειμένου να ενημερωθεί και η αρμόδια υπηρεσία. Ενημερώνουμε την ασφαλιστική που πρέπει να καταγράψει το συμβάν, φωτογραφίζουμε το ζώο και το σημείο του ατυχήματος.
Το ζήτημα της αποζημίωσης είναι λίγο σύνθετο και εξαρτάται από το ποιος βάσει νόμου φέρει την ευθύνη. Αν λόγου χάρη το ζώο έχει ιδιοκτήτη εκείνος φέρει την ευθύνη για το ζώο το οποίο ξέφυγε της προσοχής του και βρέθηκε στο δρόμο προκαλώντας ατύχημα. Αν το ατύχημα γίνει σε αυτοκινητόδρομο την ευθύνη έχει η ανάδοχος εταιρεία για να σας αποζημιώσει. Αν γίνει σε δρόμο, όπως συχνά συμβαίνει στην επαρχία, την ευθύνη έχει ο δήμος, αλλά συνήθως οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες. Αν είστε σε έναν επαρχιακό δρόμο και χτυπήσετε ένα αγριογούρουνο θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας μόνο στην περίπτωση που έχετε μικτή ασφάλιση.
Καλό είναι πάντως να είστε προσεκτικοί για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο ενός τέτοιου ατυχήματος.
“Αν το ατύχημα γίνει σε αυτοκινητόδρομο την ευθύνη έχει η ανάδοχος εταιρεία για να σας αποζημιώσει” Κάνετε λάθος. Και ο Ν. 4039/12 και ο Ν. 4830/21 αναφέρουν ότι σε περίπτωση ζημιάς που προήλθε από αδέσποτο ζώο την ευθύνη αποζημίωσης έχει ο οικείος Δήμος, εντός των ορίων του οποίου προήλθε η ζημιά, άσχετα αν το αδέσποτο χτυπήθηκε εντός πόλης, σε εθνική οδό, σε επαρχιακή οδό ή σε αυτοκινητόδρομο. Ο Νόμος δεν κάνει διάκριση ανάλογα με το σημείο που χτυπήθηκε το αδέσποτο, άρα την ευθύνη αποζημίωσης έχει σε κάθε περίπτωση ο Δήμος.