Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να προετοιμάζει το επόμενο stress test για να μετρήσει την ετοιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα για την κλιματική αλλαγή, με την άσκηση να περιλαμβάνει για πρώτη φορά τον ασφαλιστικό κλάδο.
Η Επιτροπή έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες για τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο επόμενο stress test που θα αφορά την περίοδο έως το 2030. Ένα από τα σενάρια θα μπορούσε να συνδυάσει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής με αυτούς που εμφανίζονται στα κλασικά οικονομικά τεστ αντοχής. Στο προηγούμενο τεστ οι τράπεζες παρέμειναν γενικά πάνω από τα εποπτικά επίπεδα κεφαλαίου τους ακόμη και στο πιο δυσμενές σενάριο της δοκιμής. Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέβλεψε το τεστ, το χαρακτήρισαν αργότερα ως μια χρήσιμη μαθησιακή άσκηση.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν την προετοιμασία της άσκησης, σύμφωνα με έγγραφα στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής ασφαλιστικών της ΕΕ EIOPA. Το stress test, που θα δημοσιευθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2025, ακολουθεί μια παρόμοια δοκιμή το 2022, η οποία έφερε αντιμέτωπες τις τράπεζες με σενάρια που ήταν πολύ πιο ήπια από ό,τι είχαν φοβηθεί πολλοί στον κλάδο. «Πρέπει να γνωρίζουμε τυχόν πιθανές ευπάθειες στην του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τρόπου με τον οποίο το στρες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάβαση στους στόχους του 2030», έγραψε ο γενικός διευθυντής της ΕΕ Τζον Μπέριγκαν σε επιστολή προς τους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, αναφερόμενος στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. τέλος της δεκαετίας.
Ο Μπέριγκαν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών να προετοιμάσουν σχετικά σενάρια για τη δοκιμή.
Οι ασφαλισμένες απώλειες από την κλιματική αλλαγή έφτασαν περίπου τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Munich Re, και ο κλάδος γενικά θεωρείται ότι κινδυνεύει από ταχέως αυξανόμενες απώλειες από καιρικές συνθήκες και γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα.
Πέρυσι, οι τράπεζες που συμμετείχαν έπρεπε να εκτιμήσουν πώς γεγονότα όπως οι πλημμύρες θα επηρέαζαν τις αξίες των στεγαστικών δανείων ή πόσο μεγάλο πλήγμα θα αντιμετώπιζαν εάν οι εταιρικοί πελάτες χρεοκοπούσαν μετά από μια άνοδο των τιμών του άνθρακα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ έχει κατηγορήσει δημόσια τις τράπεζες ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα ή επαρκή μοντέλα για τον υπολογισμό του κινδύνου που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή.