Η σημερινή κατάσταση, παρόλη την κρισιμότητά της, δεν θα πρέπει να αποπνέει ανησυχία για τους πελάτες αλλά και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές των Unit Linked προϊόντων.
άρθρο από Στέλεχος Πολυεθνικής Ασφαλιστικής Εταιρίας
Εδώ κι ένα χρόνο, στις αναπτυγμένες αγορές, τα επιτόκια ξεκίνησαν έναν κύκλο ανόδου με κόστος, ώσπου ξαφνικά εμφανίστηκαν χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, για να ξυπνήσουνε εφιάλτες του παρελθόντος και μαζί με αυτούς να αναρωτηθούν οι επενδυτές-αποταμιευτές των επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενα σε ασφάλιση (unit linked) πόσο πολύ ή λίγο να ανησυχήσουν.
Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός ξέφυγε περισσότερο του επιθυμητού 1-2% με συνέπεια να έρθουν οι κεντρικές τράπεζες, ως όφειλαν, και να αύξησαν τα επιτόκια (ο κύκλος δεν έχει τελειώσει) ώστε ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος να φρενάρουν την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού που έφτασε σε διάφορες χώρες τον υπερπληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στην ευρωζώνη υπήρξαν χώρες που το εύρος του πληθωρισμού κυμάνθηκε από 7 – 19%.
Στην παραπάνω κατάσταση εμπορικές τράπεζες από την πέρα όχθη του Ατλαντικού έκλεισαν ως θύματα της παραπάνω κατάστασης. Οι κάτοχοι των unit linked προϊόντων ακόμα και οι εν δυνάμει πελάτες καθώς και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που τα προωθούν, δεν χρειάζεται να ανησυχούν στην παρούσα συγκυρία.
Οι λόγοι είναι πολλοί:
- Τα Unit Linked προϊόντα επενδύουν σε Αμοιβαία Κεφάλαια που από μόνα τους διασφαλίζουν μεγάλη διασπορά κινδύνου. Η διασπορά αυτή είναι γεωγραφική (σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία), κλαδική (εμπλέκονται οι περισσότεροι κλάδοι μιας οικονομίας), προϊοντική (πχ μετοχικά, ομολογιακά, διαθεσίμων, Fund of Funds), χρονική (μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες, ετήσιες καταβολές) και με διαφορετικό μετοχικό σχήμα δανειστών (εταιρικά έναντι κρατικών ομολόγων).
- Τα Unit Linked έχουν ευέλικτα σχήματα πληρωμών όπου κάποιος μπορεί να αλλάξει το προφίλ του αν κρίνει ότι θέλει να μεταβεί σε πιο συντηρητικό προφίλ όπως και το αντίστροφο. Συνήθως οι μεταβολές είναι χωρίς κόστος.
- Τα Unit Linked μηνιαίων καταβολών έναντι ετησίων, που μπορεί να είναι επιλογή του πελάτη μειώνουν κατά πολύ τον χρονισμό της αγοράς (market timing) με συνέπεια ο πελάτης να είναι ουσιαστικά αδιάφορος για το τι γίνεται στις αγορές καθώς κάθε μήνα επενδύει έμμεσα και άμεσα σε αυτές. Μάλιστα όσοι έχουν μηνιαίες καταβολές, όχι μόνο δεν χρειάζεται να θορυβηθούν αλλά αντιθέτως θα πρέπει να συνεχίσουν να τιμούν την επιλογή τους και να καταβάλλουν το ασφάλιστρο ή αλλιώς την καταβολή.
- Οι πελάτες έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα (συνήθως άνω των 12 ετών που φθάνει μέχρι και ισόβια). Αυτό σημαίνει ότι οι κρίσεις είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου προγράμματος. Η προτεινόμενη λύση είναι να δοθεί ικανός χρόνος ώστε να ξεπεραστεί η όποια/όποιες κρίσεις, που σε συνδυασμό με το μίγμα των επενδύσεων (σε διάφορες χώρες, εταιρίες, κλάδους και είδη επενδύσεων) θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Θυμίζουμε ότι η κρίση του κορονοϊού επηρέασε τις αγορές μέσα στο 2020 και τελικά ξεπεράστηκε εντός του ίδιου έτους, δηλαδή πολύ γρήγορα για συστημική κρίση.
Η πρόσφατη εισαγόμενη είδηση περί κλεισίματος των αμερικανικών τραπεζών δεν είναι συστημικό πρόβλημα και τα ανωτέρω γράφονται ακριβώς για να το αναδείξουν. Αποτελεί παροδικό φαινόμενο. Αν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, ακόμα κι αν γίνει συστημικό ένα τέτοιο φαινόμενο, σε βάθος 30 ετών θα έχει ξεπεραστεί όπως όλες οι κρίσεις των τελευταίων 100 χρόνων.
Για τους παραπάνω λόγους, τα Unit Linked προγράμματα θα πρέπει να εκπαιδεύονται σωστά από τις Ασφαλιστικές εταιρίες, να πωλούνται βάση διαδικασιών και συμπλήρωση ερωτηματολογίων που οι ίδιες έχουν θέσει και γνωρίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στα πλαίσια ικανοποίησης αναγκών των πελατών με έμφαση στο μεγαλύτερο δυνατόν χρονικό ορίζοντα.