Σε δεκάδες δισεκατομμύρια ανέρχεται η μαύρη τρύπα της ασφαλιστικής απάτης. Οι υποθέσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δείχνουν ότι το εν λόγω έγκλημα είναι πολυδιάστατο και μπορεί να διαπραχθεί με πολλές μεθόδους.
της Βίκυς Γερασίμου (περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος Φεβρουαρίου 2023)
Aπό δεκάδες εκατομμύρια που λυμαίνονται κυκλώματα με πολυάριθμα μέλη μέχρι και δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που επιχειρούν να αποκομίσουν μέσω δόλιων αξιώσεων μεμονωμένοι ασφαλισμένοι, προκύπτουν ποσά που ζημιώνουν ετησίως περίπου κατά 13 δις την αγορά της Ευρώπης και κατά 40 περίπου δις την αγορά της Αμερικής, επιβαρύνοντας σύμφωνα με στοιχεία του FBI κατά 400-700 δολάρια ετησίως, κατά μέσο όρο, τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις στην Ελλάδα, λόγω του συνολικού μεγέθους των αξιώσεων, δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 όταν συνελήφθησαν μέλη κυκλώματος, το οποίο έκανε εικονικές κλοπές οχημάτων. Οι αρχές υπολόγισαν ότι περίπου σε 750.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό των αποζημιώσεων που είχαν λάβει οι συλληφθέντες από ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ στην υπόθεση είχε εμπλακεί και εταιρεία εμπορίας οχημάτων. Σε απάτες που είχαν γίνει εις βαρος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας από το 2007 έως το 2011 με πλαστά τιμολόγια από εικονικά ατυχήματα με οχήματα υπολογίζεται ότι οι απατηλές αξιώσεις έφτασαν στα 1,8 εκατ. ευρώ.
49 πτώσεις και αποζημιώσεις
Μέσα σε μία δεκαετία η συνταξιούχος Isabel Parker, που ήταν εθισμένη στο καζίνο, πήρε 49 αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες για ατυχήματα σε σουπερμαρκετ και πολυκαταστήματα. Το 2003 συνελήφθη και καταδικάστηκε. Στην κατοχή της βρέθηκαν 47 πλαστές ταυτότητες και 11 διαφορετικές διευθύνσεις, ενώ σε 500.000 δολάρια ανέρχονται τα χρήματα που έλαβε σαν αποζημιώσεις. Αφού καταδικάστηκε για 20 κατηγορίες ασφαλιστικής απάτης το 2003, η Πάρκερ εξέτισε ποινή τεσσάρων ετών σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Λεία 31 εκατ. από… αστέγους
Το 2021 δικάστηκε και καταδικάστηκε κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν γιατροί και δικηγόροι, το οποίο από το 2013 έως το 2018 στο Μανχάταν εκμεταλλεύτηκε εκατοντάδες αστέγους και ανθρώπους σε οικονομική δυσχέρεια, στήνοντας απάτες με ατυχήματα και μη αναγκαίες επεμβάσεις, προκειμένου να ακολουθήσουν δικαστικοί διακανονισμοί και αποζημιώσεις. Οι ιατρικές διαδικασίες περιελάμβαναν συντήξεις σπονδυλικής στήλης, χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ώμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο δικαστήριο τουλάχιστον ένας ασθενής που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο του σχεδίου απάτης ενημερώθηκε μετά από αφύπνιση από γενική αναισθησία ότι παραλίγο να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης». Η συνολική λεία κατά τις αρχές ξεπέρασε τα 31 εκατ. ευρώ.
Canoe Man: Απάτη που κινηματογράφησε το BBC
Η ιστορία του John Darwin, του Canoe Man, έγινε εξώφυλλο σε πολλά μέσα ενημέρωσης και ταινία από το BBC. Στις 21 Μαρτίου του 2002 ο John Darwin πήρε το κανό του στο Seaton Carew του Hartlepool και δεν επέστρεψε. To 2003 η ασφαλιστική αποζημίωσε την οικογένειά του με 250.000 λίρες και την 1η Δεκεμβρίου του του 2007 ο John Darwin εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα και είπε ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έχει γίνει και πως πρέπει να είναι αγνοούμενος. Η αλήθεια ωστόσο δεν άργησε να αποκαλυφθεί καθώς δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μία φωτογραφία του ζευγαριού στον Παναμά, την οποία είχε τραβήξει ο μεσίτης που τους έδειχνε σπίτια για να αγοράσουν. Και η φωτογραφία είχε τραβηχτεί πριν παρουσιαστεί στο τμήμα.
Ζημιά 22 εκατ. από μία φωτιά
Δύο αδέρφια στη Philadelphia, οι Iwad and Bahaa Dawara, το 2018 στην προσπάθειά τους να πάρουν αποζημίωση για φωτιά στο bar τους για να εισπράξουν 750.000 ευρώ, έκαψαν μία ολόκληρη γειτονιά. Ο εμπρησμός τους κατέστρεψε μια παλιά γραφική γειτονιά στην οδό Chestnut Street, κλείνοντάς την για μήνες και προκαλώντας οριστικά κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και χάσει τη δουλειά τους δεκάδες εργάτες. Τα αδέρφια καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια φυλάκιση και καταδικάστηκαν να πληρώσουν 22 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για το έγκλημα.
Ο Canoe Man: Μία από τις πιο μεγάλες ασφαλιστικές απάτες που έγινε ταινία στο BBC