Σε καίρια ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς απαντά ο Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, στο Νότιο Τομέα Β’ Αθηνών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insurancedaily.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Μωράκη με αφορμή την ανοιχτή συζήτηση για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 8 Μαίου οι ΕΕΑΕ, ΕΣΑΠΕ και ΣΕΜΑ σε συνεργασία με το ΕΕΑ, και στην οποία συμμετέχει.
Ο κ. Χρηστίδης μιλά για:
- το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού,
- τις ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών,
- το δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης και
- την ιδιωτική και δημόσια υγεία.
Ποιος είναι ο Π. Χρηστίδης και γιατί να τον ψηφίσει ο πολίτης;
O πολίτης πρέπει να ψηφίσει αυτόν που πιστεύει ότι πρεσβεύει τα όνειρά του για μια καλύτερη ζωή. Αυτό που εγώ νιώθω σαν πολιτικός είναι ότι εκπροσωπώ τους ανθρώπους και τους πολίτες που θέλουν ένα κοινωνικό κράτος δικαίου, που θέλουν ένα σύστημα υγείας με το οποίο θα αισθάνονται ασφάλεια, που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη μόρφωση για τα παιδιά τους, που θέλουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Στους ανθρώπους που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα του 2023 μη προνομιούχοι, αλλά άνθρωποι που θα έχουν πρόσβαση σε δυνατότητες και επιλογές μέσα από τις οποίες θα μπορούν να έχουν τον βιοτικό επίπεδο της ζωής που θέλουν. Ο Παύλος Χρηστίδης είναι δικηγόρος, πατέρας, σύζυγος και υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.
Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με το ασφαλιστικό και την ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλίσεων;
Ειδικά στον τομέα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιηθεί στοχευμένος σχεδιασμός για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο για τον κόσμο μοντέλο με ισχυρό δημόσιο σύστημα, στο οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά ο ιδιωτικός τομέας. Σήμερα η ανταποδοτικότητα των συντάξεων είναι πολύ χαμηλή και είναι επιτακτική αναγκαιότητα η ανάπτυξη και των τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό πάντα με βασικό όχημα την κύρια ασφάλιση. Είναι ωστόσο εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν στην οικοδόμηση ενός μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση.
Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία;
Εμείς κάναμε την εισαγωγή του θεσμού, όπως ξέρετε το 2003. Πρέπει με βάση τα δημογραφικά και τα οικονομικά δεδομένα να προωθηθεί η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα. Όμως, για να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού θα πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα σε όλους τους πολίτες -και όχι μόνο σε όσους μπορούν ήδη να ασφαλιστούν –καθώς, φυσικά, και το σωστό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίζει τους ασφαλισμένους.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί φυσικές καταστροφές που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις περιουσίες των πολιτών. Ποια είναι η θέση σας για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών;
Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η παγκόσμια κοινότητα. Για το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφισβήτητα ένα πεδίο όπου πρέπει να υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφενός με μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο μετριασμού των κινδύνων από την πλευρά της πολιτείας και αφετέρου σε επίπεδο παροχής κινήτρων καθώς σε μεγάλες καταστροφές το κράτος δεν δύναται να καλύψει τη συνολική ζημία που σημειώνεται. Η κατεύθυνση ενδεχομένως η σωστή να μην είναι η υποχρεωτικότητα αλλά η παροχή κινήτρων και ταυτόχρονα η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών. Και στην Τουρκία υπάρχει υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών, ωστόσο δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Είστε υπέρ της ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στον τομέα της υγείας;
Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αναγκαιότητα για την ευημερία των πολιτών να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δημόσιο λειτουργεί ανταγωνιστικά με την ιδιωτική ασφάλιση. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας. Στην Ελλάδα περίπου το 30% των δαπανών υγείας προέρχεται απευθείας από την τσέπη των πολιτών και ένα 4-5% του πληθυσμού υπολογίζεται ότι έχει καταστροφικές για τον προυπολογισμό του δαπάνες υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022 η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Περίπου το 17% των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας. Είναι επομένως σημαντική η συμβολή και της ιδιωτικής ασφάλισης ώστε είτε μέσα από ΣΔΙΤ είτε μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξή των ασφαλίσεων υγείας, να πέσει το 30% των ιδιωτικών δαπανών υγείας στο 15%.
Στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης τόσο σε ασφαλίσεις κατοικιών όσο και επιχειρήσεων οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καταγγέλλουν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των τραπεζών σε περιπτώσεις δανειοληπτών. Ποια είναι η θέση σας σχετικά;
Αθέμιτες πρακτικές, όπως δόλιες συμφωνίες, καθορισμός τιμών, παράνομες επαφές κ.α απαγορεύονται σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και πρέπει όπου παρουσιάζονται να καταγγέλλονται. Στον τομέα του bancassurance αρμόδιο εποπτικό όργανο είναι η ΤτΕ στην οποία κατευθύνονται και οι εν λόγω καταγγελίες. Πρόκειται για ζήτημα που χρήζει ευρύτερης διερεύνησης από το αρμόδιο όργανο προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες στις περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοιου είδους πολιτικές.
Θα κάνατε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ή συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα;
Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας. Αυτό σημαίνει ότι με βάση το πρόγραμμα μας, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, που οικοδομούν καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, μακριά από τη στασιμότητα της τελευταίας δεκαετίας. Και φυσικά, σημαίνει ότι μένουμε μακριά από μαυρογυαλούρους, γαλάζιους και ροζ, που έταξαν τόσα πολλά και έκαναν μια από τα ίδια.