Ο τομέας της υγείας εξελίσσεται ταχύτατα με την τεχνολογία να δημιουργεί συνεχώς νέα εργαλεία που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συστήματα υγείας, δημιουργώντας νέα δεδομένα τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και σε επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών στην πρωτοβάθμια υγεία.
της Βίκυς Γερασίμου
Κλάδος που καταγράφει ήδη κατακόρυφη αύξηση στην χρήση υπηρεσιών, με την πανδημία να έχει αναμφίβολα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή, είναι η “τηλε-υγεία”, που αφορά ένα μεγάλο εύρος ιατρικών υπηρεσιών μέσω τηλεπικοινωνιών, έξυπνων συσκευών και wearables και περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση, ιατρικές συμβουλές, υπενθυμίσεις αγωγών και θεραπευτικές αγωγές εξ αποστάσεως.
Σε όρους εσόδων, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Fnfresearch, η αγορά τηλευγείας αποτιμήθηκε σε περίπου 41,01 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπεται να φτάσει τα 224,87 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Η βιομηχανία τηλευγείας προβλέπεται να αναπτυχθεί με σημαντικό ρυθμό λόγω του διαδικτύου και του ΙΟΤ που αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά των ασθενών.
Μεγαλύτερη ανάπτυξη σε υπηρεσίες τέτοιου είδους καταγράφει η Βόρεια Αμερική και κυριότεροι παίκτες οι GE Healthcare, Teladoc Health Inc., Medtronic, Koninklijke Philips N. V, Global Med, Cerner Corporation, MD Live, Siemens Healthineers, Doctor On Demand, American Well., κ.α.