Τη λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης της ιδιωτικής ασφάλισης και ενδυνάμωσης της ασφαλιστικής συνείδησης του μέσου Έλληνα, ζήτησαν από την πολιτεία ανώτατοι εκπρόσωποι του κλάδου, τοποθετούμενοι σε ημερίδα με τίτλο «Η επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς» την οποία διοργάνωσαν, προχθές, οι ΕΕΑΕ, ΕΣΑΠΕ και ΣΕΜΑ με την υποστήριξη και την συμβολή του ΕΕΑ.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Οι ίδιοι τόνισαν επίσης ότι, όποια κυβέρνηση κι αν αναδειχθεί από τις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να νομοθετήσει ανάλογα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επεσήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα καταγράφεται μία μονόπλευρη επιλογή μεταξύ της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης υπέρ της πρώτης, όταν όλες οι προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους κάθε δυνατή επιλογή και εναλλακτική.
Όπως εξήγησε ο κ. Σαρρηγεωργίου, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε την πολιτεία να περιορίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εμπλοκή της στο λεγόμενο risk management για ζητήματα σχετικά με την ασφάλιση της υγείας και του κινδύνου των φυσικών καταστροφών, όπως καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να βοηθά κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Διευκρίνισε, δε, ότι οι φυσικές καταστροφές δεν εξαρτώνται από το πολιτικό φάσμα, όταν προκύπτουν προκαλούν τεράστιες ζημιές σε οριζόντιο επίπεδο και άρα η κάλυψή τους δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα κομματικής κουλτούρας.
«Είμαστε επικίνδυνα ανασφάλιστοι και αυτό πρέπει να λάβει τέλος, τόσο στο ζήτημα της υγείας όσο και στο πεδίο των φυσικών καταστροφών» πρόσθεσε ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου.
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών στάθηκε στη σπουδαιότητα της σχετικής κάλυψης σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο μόλις το 15% των ακινήτων όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80% και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που η αγορά δεν κατάφερε να πείσει την πολιτεία για την αναγκαιότητα της υποχρεωτικής ασφάλισης είναι απολύτως λογικό και χρήσιμο να περάσουμε στο μέτρο της χορήγησης φορολογικών κινήτρων.
Σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες είπε ότι, μπορεί το μέτρο αυτό να στερήσει από το δημόσιο 40 εκατ. ευρώ όμως την ίδια στιγμή το κράτος θα γλιτώσει σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων που καταβάλλει για ζημιές από φυσικές καταστροφές, ζημιές οι οποίες κατά την τελευταία διετία ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κ. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης χαρακτήρισε πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη διαμεσολάβηση και σημείωσε ότι η πολιτεία χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις έχει χρέος να δώσει ώθηση στην ασφαλιστική αγορά.