Διεθνή απειλή χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα τοξικά σιρόπια βήχα τα οποία φαίνεται πως ευθύνονται για τουλάχιστον 300 θανάτους βρεφών. Όπως αναφέρεται στο Reuters o ΠΟΥ συνεργάζεται με έξι επιπλέον χώρες για να διερευνήσει την ύπαρξη των δυνητικά θανατηφόρων παιδικών φαρμάκων.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη κατονομάσει εννέα χώρες όπου ενδέχεται να πωλούνται μολυσμένα σιρόπια, έχοντας καταγεγραμμένους θανάτους. Ο Rutendo Kuwana, ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ που αφορά σε υποθέσεις φαρμάκων, αρνήθηκε να κατονομάσει τις έξι νέες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται ο οργανισμός, ενώ οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να βρίσκουμε μολυσμένα φάρμακα για αρκετά χρόνια, επειδή τα νοθευμένα βαρέλια του βασικού συστατικού ενδέχεται να παραμείνουν στις αποθήκες. Τα σιρόπια για τον βήχα και το συστατικό, η προπυλενογλυκόλη, έχουν διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια.
“Αυτό είναι ένας συνεχής κίνδυνος”, είπε ο Kuwana. Αδίστακτα κυκλώματα υποκαθιστούν μερικές φορές την προπυλενογλυκόλη με τοξικές εναλλακτικές ουσίες, την αιθυλενογλυκόλη και τη διαιθυλενογλυκόλη, επειδή είναι φθηνότερες, είπαν στο Reuters αρκετοί ειδικοί στη φαρμακευτική παρασκευή.
Οι εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιούνται συχνότερα σε υγρά φρένων και άλλα προϊόντα που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η θεωρία εργασίας του ΠΟΥ είναι ότι το 2021, όταν οι τιμές της προπυλενογλυκόλης εκτινάχθηκαν, ένας ή περισσότεροι προμηθευτές αναμείξανε τα φθηνότερα τοξικά υγρά με τη νόμιμη χημική ουσία, είπε ο Kuwana. Οι κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρεται ότι παρήγαγαν τα μολυσμένα σιρόπια που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, συνήθως προμηθεύονται συστατικά από εξωτερικούς προμηθευτές.
ΛΙΒΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή της Νιγηρίας εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με μολυσμένα σιρόπια παρακεταμόλης που πωλούνται στη Λιβερία, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εκεί. Η ρυθμιστική αρχή της Νιγηρίας δοκίμαζε τα σιρόπια, τα οποία δεν πωλήθηκαν στη Νιγηρία, επειδή η Λιβερία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις δοκιμών.
Ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποιήσεις ασφαλείας πέρυσι για προϊόντα ινδικής κατασκευής που βρέθηκαν στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν και φέτος στη Μικρονησία και τα νησιά Μάρσαλ.
Εξέδωσε επίσης προειδοποίηση πέρυσι για ινδονησιακά σιρόπια που πωλούνταν μόνο στην εγχώρια αγορά. Οι ινδονησιακές αρχές λένε ότι περισσότερα από 200 παιδιά πιθανότατα δηλητηριάστηκαν από αυτά.
Τον Ιανουάριο, ο ΠΟΥ κατονόμασε τέσσερις άλλες χώρες με τις οποίες συνεργαζόταν – το Ανατολικό Τιμόρ, την Καμπότζη, τη Σενεγάλη και τις Φιλιππίνες – για να εντοπίσει εάν κάποιο από τα μολυσμένα σιρόπια είχε φτάσει στις αγορές τους.
Δεν υπάρχει τρέχων κίνδυνος για τον πληθυσμό στις χώρες που κατονόμασε ο ΠΟΥ, είπε ο Κουβάνα, είτε επειδή τα μολυσμένα φάρμακα είχαν τραβηχτεί από τα ράφια είτε επειδή δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά εξαρχής.
Οι κυβερνήσεις των χωρών είτε το επιβεβαίωσαν, είτε είπαν ότι υπήρχε ελάχιστος κίνδυνος είτε δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει προσφέρει επίσης βοήθεια στη Λιβερία και το Καμερούν – τα οποία πρόσφατα σημείωσαν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί και τα σιρόπια για τον βήχα προς πώληση.