Δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ευρώπη λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Αυτό το μήνυμα έστειλε η ένωση EPSU που εκπροσωπεί σωματεία και συνδικάτα σε 15 χώρες στην Ευρώπη κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εν μέσω ξηρασιών και θερμοκρασιών καύσωνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του εναέριου στόλου πυρόσβεσης rescEU για τη φετινή περίοδο των πυρκαγιών σε 24 αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα από δέκα κράτη μέλη. Για την EPSU και το δίκτυο των πυροσβεστών της, αυτά είναι καλά νέα – αλλά δεν μπορεί να καλύψει το μέγεθος του προβλήματος.
Η Ευρώπη έχει δει πολλά «πρωτοφανή» χρόνια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασιών, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πυροσβεστών. Η πρόσφατα δημοσιευμένη κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπογραμμίζει έντονα τις ανησυχίες των πυροσβεστών της Ευρώπης, δείχνοντας ότι η Ευρώπη είναι η περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα, διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1980. Ως προς αυτό, η EPSU ζήτησε συνάντηση με την Επίτροπο να διευκρινίσει πολλά ζητήματα σχετικά με τον τόσο απαραίτητο στόλο rescEU.
Η κύρια πρόκληση για τα δάση της Ευρώπης και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και Προστατευτικού Προσωπικού Εξοπλισμού. Η εικόνα είναι παρόμοια σε όλη την ήπειρο και οι φωτιές δεν αναγνωρίζουν σύνορα.
Ο Jan Willem Goudriaan, Γενικός Γραμματέας της EPSU, δηλώνει «Εάν η Ευρώπη είναι σοβαρή για την προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος, πρέπει να σταματήσει με τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι πυροσβέστες είναι ένα καλό παράδειγμα επένδυσης σε δημόσιες υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις κλιματικές κρίσεις και κάνουν τη διαφορά για τους ανθρώπους και τις κοινότητές μας».
Τα τελευταία δέκα χρόνια η πόλη/περιοχή του Μπορντό έχει δει τους επαγγελματίες πυροσβέστες της να μειώνονται από 36 πυροσβέστες σε 31, ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων αυξήθηκε από 13.000 ετησίως σε 18.000 ετησίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 12.000 επαγγελματίες πυροσβέστες λιγότεροι από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Στην πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία, υπάρχουν τώρα 22 πυροσβέστες, από 29 το 1979. Η Ιταλία έχει 2000 λιγότερους πυροσβέστες από ό,τι χρειάζεται, ενώ οι ζώνες επέμβασης συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της έλλειψης πόρων. Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλά βιβλία, αλλά οι αιτίες είναι οι ίδιες: οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα παρέμβασης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Οι πυροσβέστες έχουν επίγνωση ότι είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες χημικές και τοξικές ουσίες λόγω της φύσης της εργασίας τους. Ως εκ τούτου, αναμένουν από τις δημόσιες αρχές και τους νομοθέτες να ανταποκριθούν στην περίσταση και να διασφαλίσουν ότι οι πυροσβέστες προστατεύονται από αμίαντο, PFAS (ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, ρεπρωτοξίνες) και χημικούς κινδύνους με ουσιαστικό τρόπο. Οι πυροσβέστες φυλάσσουν τα δάση και τις πόλεις μας, είναι καιρός οι δημόσιες αρχές και οι πολιτικοί να τα προστατεύσουν.