Ο Ασφαλιστικός Κλάδος, Εταιρίες και Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, ζητούν επίμονα από την Πολιτεία να επαναφέρει τις φοροαπαλλαγές στα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα ζωής, υγείας και περιουσίας, και επιτέλους να εκδοθεί η αναμενόμενη Κ.Υ.Α. που απαιτείται για την εφαρμογή του Ν. 3844/2010, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μια 12ετία ξεχασμένος σε κάποιο συρτάρι του αρμόδιου Υπουργείου…!
της Μαρίας Δημητριάδη, προέδρου ΣΠΑΤΕ (περιοδικό Διασφαλίζω, ΕΕΑΕ)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε προεκλογικά, η επόμενη κυβέρνηση να νομοθετήσει παροχή έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, σε όσους πολίτες ασφαλίζουν ή/ και θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους, έναντι φυσικών καταστροφών.
Παρόλα αυτά, αρχίζει σταδιακά να καταγράφεται ένας προβληματισμός για το κατά
πόσο θα ωφελήσει την ανάπτυξη της αγοράς μας, η υποχρεωτικότητα σε κάποιες κατηγορίες ασφάλισης πλην της ασφάλισης Ευθυνών; Στην αγορά μας, με ουσιαστικά σχεδόν μοναδική την υποχρεωτική εκ του νόμου κάλυψη της Αστικής Ευθύνης στον πολύπαθο Κλάδο Αυτοκινήτων, είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά. Η ασφάλιση στον κλάδο αυτοκινήτων έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο παζάρι τιμών και όχι μόνον. Κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, κάποιες Ασφαλιστικές Εταιρίες και μέσω των διαδικτυακών καναλιών τους, προσφέρουν δώρα ως ανταμοιβή του πελάτη που θα ασφαλισθεί μέσω της πλατφόρμας τους.
Δυστυχώς είναι λυπηρό, η καταστρατήγηση του νόμου να ερμηνεύεται ως όφελος που λαμβάνει ο Καταναλωτής… παραβλέποντας ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται καταναλωτές δυο κατηγοριών. Αυτών που συνάπτουν ασφάλιση και ωφελούνται από το ΔΩΡΟ και αυτών που συνειδητά ασφαλίζονται χωρίς το δέλεαρ του δώρου, έχοντας κατανοήσει την αξία της ασφάλισης ως προστασία του περιουσιακού τους στοιχείου αλλά που σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία δεν αποκομίζουν κάποιο όφελος…!
Εύλογα λοιπόν τίθενται προβληματισμοί όπως, του τι πραγματικά θα συμβεί αν μερίδα συγκεκριμένων Εταιριών ακολουθήσει τις ίδιες η παρόμοιες πρακτικές όταν εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα στον κλάδο περιουσίας ή και σε άλλους κλάδους;
Είναι όλες οι Ασφαλιστικές εξειδικευμένες σε όλους τους κλάδους ασφάλισης; λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά και με ταχύτητα; υιοθετούν αντικειμενικούς κανόνες υπολογισμού των αναγκαίων ασφαλίστρων καθώς και στον μετριασμό της έκθεσης τους σε πιθανές ζημίες ; Το τυχαίο γεγονός και ο νόμος των μεγάλων αριθμών δηλ. πολλοί πιθανοί πελάτες για τον ίδιο ασφαλίσιμο κίνδυνο, αποτελούν βασικές αρχές της ασφαλιστικής επιστήμης και απαιτείται να προσεγγισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην πρόβλεψη του νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση.
Μένει λοιπόν να αποδειχθεί στην πράξη εάν η νομοθέτηση υποχρεωτικών ασφαλίσεων θα αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης στην Αγορά μας
Πηγή: ΕΕΑΕ, Διασφαλίζω