Προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των τουριστικών επιχειρήσεων στη Ρόδο και την Κέρκυρα, όπου καταγράφονται μεγάλες υλικές ζημιές από τα μέτωπα των πυρκαγιών.
Στην Κέρκυρα εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και 2.500 άνθρωποι μεταφέρθηκαν για να μην κινδυνεύσουν. Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, επιχειρήσεις και σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Ρόδο, ενώ μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρέμματα πρασίνου έχουν γίνει στάχτη και 19.000 άνθρωποι, κάτοικοι αλλά και πολλοί τουρίστες έχουν εκκενώσει τις περιοχές στις οποίες διέμεναν.
της Βίκυς Γερασίμου
Στη Ρόδο η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται για έβδομη μέρα με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις να αδυνατούν να κατασβέσουν τις εστίες και τους ισχυρούς ανέμους να δημιουργούν νέα μέτωπα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ η φωτιά στο Κιοτάρι έφτασε στα ξενοδοχεία Lindian Village, το Rhodos Village και ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Φωτογραφίες δημοσιεύσει και το “πρώτο θέμα” από το ξενοδοχείο «Rodos Princess», του οποίου μεγάλο μέρος έχει καεί.
Ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει όσον αφορά τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις αφορά εν προκειμένω στο πως θα ερμηνευτούν οι καλύψεις απώλειας μικτών κερδών, καθώς συνήθως η παραδοσιακή κάλυψη αναφέρει ότι ενεργοποιείται όταν υπάρχουν υλικές ζημιές.
Για να καλυφθούν επομένως και άλλες οικονομικές απώλειες στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υλική ζημιά, θα πρέπει να αναφέρονται πρόσθετες καλύψεις όπως πχ. για ζημιές από καπνούς, αδυναμία πρόσβασης, έλλειψη ελκυστικότητας, ζημιές σε κοινωφελείς επιχειρήσεις, διαταγή δημόσιας αρχής για κατάσταση έκτακτης ανάγκης κ.ο.κ. Με δεδομένο το γεγονός ότι από το νησί αποχωρούν συνεχώς χιλιάδες τουρίστες ακόμα και σε περιοχές χωρίς φωτιές και ότι ακυρώνονται πολλές κρατήσεις σε ξενοδοχεία, η οικονομική ζημιά για το τοπικό επιχειρείν είναι ανυπολόγιστη. Ανάλογο ζήτημα όσον αφορά την ερμηνεία των καλύψεων είχε προκύψει και στην περίπτωση της πανδημίας, που εκεί είδαμε σε διεθνές επίπεδο να υφίστανται διεκδικήσεις από τους ασφαλισμένους.