Κοινωνικές ανισότητες σε απαράδεκτο βαθμό δημιουργούν οι παθογένειες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, στη “διανέοσις”. Οι Έλληνες, τόνισε, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς υπηρεσίες υγείας καθώς τα νοσοκομεία είναι υποχρηματοδοτούμενα, υποστελεχωμένα και έχουν θέματα κακοδιοίκησης.
της Βίκυς Γερασίμου
Όπως εξήγησε “στην ΕΕ είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών στην υγεία. Οι ανεπάρκειες του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει σε ανεπίτρεπτη αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών για τους πολίτες. Το 40% των δαπανών υγείας στην χώρα μας είναι ιδιωτικές και αυτό αναιρεί κάθε έννοια δημόσιας υγείας. Είμαστε μαζί με τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ από τις χώρες με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Δεν είμαστε μακριά από αυτό που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να γίνει, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και από την άλλη πλευρά έχουμε μεγάλες ανισότητες”.
Σε σχέση με τις λεγόμενες καταστροφικές δαπάνες υγείας ανέφερε ότι “σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα όσον αφορά τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία διαμορφώνεται στην Ελλάδα με ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού να αναγκάζεται να πληρώνει για περίθαλψη και φάρμακα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε καθώς μετά από την οικονομική κρίση περιορίστηκαν κατά πολύ τα εισοδήματα των Ελλήνων και λόγω των ανεπαρκειών του ΕΣΥ που όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώνονται ο Έλληνας οδηγείται προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτεία. Πρέπει να δει πως με τα μέτρα που κατά καιρούς εξαγγείλει συμβάλλει στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα που σήμερα είναι σε βαθμό απαράδεκτο”.
Οι Έλληνες όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν κατευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας γιατί ξέρουν ότι δεν θα έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Μόνο το 20% του ελληνικού πληθυσμού πηγαίνει στα κέντρα υγείας για α’ βάθμια περίθαλψη, ενώ το 80% πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώντας για το μοντέλο υγείας της Ελλάδας είπε ότι “το ΕΣΥ καθιερώθηκε το 83. Επιλέξαμε η χρηματοδότηση να είναι από τη φορολογία αλλά αυτό τελικά δεν έγινε λόγω της πολυδιάσπασης των ταμείων. Τελικά έχουμε ένα υβριδικό καθεστώς με χρηματοδότηση από τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση και ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικής χρηματοδότησης. Έχουμε ένα μη λειτουργικό σύστημα και χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση συνολικά. Επίσης η χρηματοδότηση είναι χαμηλή είναι γύρω στο 5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι στο 7%.