Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν νέες απαιτήσεις όσον αφορά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εστιάζοντας στην αυξημένη διαφάνεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε λίστα ελέγχου που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και άλλους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις επιχειρήσεις τους, καθώς και να αναφέρουν τον αντίκτυπό τους στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται. Η απόφαση έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι επενδυτές άσκησαν συντονισμένη έκκληση προς την Επιτροπή να σκληρύνει την πρότασή της, η οποία ισχύει τόσο για μη χρηματοοικονομικές όσο και για χρηματοοικονομικές εταιρείες και η οποία, όπως είπαν, δεν συμβαδίζει με τις αυστηρότερες απαιτήσεις αναφοράς για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες είχαν πάρα πολύ περιθώριο για να αποφασίσουν τι θα αποκαλύψουν σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα βάρη των αναφορών.
«Τα πρότυπα που υιοθετήσαμε σήμερα είναι φιλόδοξα και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο που στηρίζει τη βιώσιμη χρηματοοικονομική ατζέντα της ΕΕ», δήλωσε η Mairead McGuinness, Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε δήλωση της.
Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας είναι ο μηχανισμός για την εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας, την πρώτη πρωτοβουλία παγκοσμίως για την εφαρμογή της αποκαλούμενης προσέγγισης διπλής ουσιαστικότητας. Οι εταιρείες θα πρέπει τώρα να αναφέρουν ταυτόχρονα πώς οι δραστηριότητές τους ενδέχεται να επηρεαστούν από περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς κινδύνους και κινδύνους διακυβέρνησης, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα, τις εκπομπές αερίων και τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται.
Οι εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν εάν έχουν σχέδια για την κλιματική μετάβαση και επίσης να αναφέρουν σχετικούς κοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την ανάδειξη των επενδυτικών κινδύνων και ευκαιριών που παρουσιάζουν οι παράγοντες ESG.
«Τα πρότυπα επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του περιορισμού της επιβάρυνσης των εταιρειών που αναφέρουν, ενώ, ταυτόχρονα, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να δείξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την εκπλήρωση της Πράσινης Ατζέντας», δήλωσε ο McGuinness. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Τα πρότυπα θα εισαχθούν σταδιακά. Οι μεγάλες εταιρείες θα υποχρεωθούν να δημοσιεύσουν τις πρώτες τους εκθέσεις το 2025, με βάση τα δεδομένα του 2024, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα έχουν περισσότερο χρόνο. Οι αρχές της ΕΕ έχουν επίσης προγραμματιστεί να αναπτύξουν ειδικές απαιτήσεις γνωστοποίησης για τον κλάδο.